15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaLegea care conferea statut special limbii ruse în Republica Moldova, neconstituțională

Legea care conferea statut special limbii ruse în Republica Moldova, neconstituțională

Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat azi neconstituţională legea care conferea un statut special limbii ruse, anunță hotnews.

Hotărârea este definitivă

Magistraţii au adoptat hotărârea după mai multe ore de deliberări, preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, declarând că judecătorul Vladimir Ţurcan (fost deputat socialist) a făcut opinie separată.

„Hotărărea este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac”, a subliniat Domnica Manole, citată de Ziarul de Gardă.

„În Republica Molodova conţinutul unei asemenea legi constituie o chestiune sensibilă. Curtea Constituţională este în afara dezbaterilor politice. Subliniez că orice hotărâre a Curţii Constituţionale trebuie analizată prin prisma argumentelor pe care le oferă: fără ură şi părtinire”, a menţionat preşedinta Curţii într-o conferinţă de presă susţinută după anunţarea deciziei.

Doar 9,39% din populația Republicii Moldova vorbește limba rusă

În analiza sesizărilor depuse, Curtea Constituţională s-a raportat la art. 13 din Constituţia Republicii Moldova, a precizat ea.

„Limbii ruse nu i se conferă statut aparte pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Domnica Manole, făcând referire la rezultatele recensământului din 2014, când 77,87 % din populaţia Republicii Moldova a declarat că vorbeşte limba română şi doar 9,39% limba rusă.

Conform datelor recensământului de atunci, 4,08 % din populaţie a declarat că vorbeşte limba găgăuză; 3,82% – limba ucraineană; 1,48% – limba bulgară.

Proiectul de lege primise votul a 55 de deputaţi

Proiectul de lege cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost votat în a doua lectură, cu votul a 55 de deputaţi, într-o sesiune desfăşurată de parlament în cursul nopţii de 15 spre 16 decembrie.

Mai exact, proiectul a fost susţinut de deputaţii Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) şi deputaţii platformei „Pentru Moldova”, din care face parte şi Partidul Şor. Iniţiativa legislativă aparţine mai multor deputaţi din grupul parlamentar al PSRM – Vasile Bolea, Bogdan Ţîrdea şi Andrian Lebedinschi, potrivit Agora.md.

Conform acestei legi, angajaţii instituţiilor de stat erau obligaţi să discute, să ofere informaţii şi să asigure traducerea avizelor, certificatelor şi a oricărui tip de documente în limba rusă, dacă cetăţenii vin cu solicitari în acest sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS