1 C
Craiova
duminică, 7 martie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Aleksei Navalnîi va fi judecat miercuri pentru defăimare

Aleksei Navalnîi va fi judecat miercuri pentru defăimare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, plasat în detenţie după ce a revenit în Rusia, urmează să fie judecat miercuri pentru defăimarea unui veteran din Al Doilea Război Mondial, delict pasibil de amendă sau închisoare, au anunţat marţi avocaţii săi, informează AFP.

Navalnîi a fost arestat duminică la revenirea sa de la Berlin şi a fost încarcerat până cel puţin pe 15 februarie, în cadrul unei proceduri pentru încălcarea controlului judiciar. El a fost plasat în detenţie la Moscova în carantină din cauza pandemiei de coronavirus.

Comitetul de anchetă rus a declanşat în iulie o anchetă pentru defăimare împotriva lui Navalnîi, acuzat că a difuzat informaţii „mincinoase” şi „injurioase pentru onoarea şi demnitatea” unui veteran din Al Doilea Război Mondial. Acesta din urmă îşi exprimase la televiziune sprijinul pentru referendumul constituţional din vară care a întărit prerogativele preşedintelui Vladimir Putin.

Ancheta a fost suspendată în timpul spitalizării opozantului în Germania, în urma presupusei sale otrăviri, în august, otrăvire de care Navalnîi incriminează Kremlinul, chiar dacă autorităţile ruse au negat în repetate rânduri orice implicare.

Veteranul care a depus plângere nu va fi prezent, a adăugat el, reclamantul cerând din vară ca dosarul să fie dezbătut în lipsa lui.

În funcţie de gravitatea faptelor, defăimarea este pasibilă de amenzi ce pot ajunge la 5 milioane de ruble (56.000 de euro) şi cinci ani de închisoare. Pedepse mai uşoare, precum munca în folosul comunităţii, pot fi de asemenea pronunţate.

Un alt dosar

Într-o altă întâlnire judiciară importantă pentru opozant, pe 2 februarie un tribunal va examina revocarea unei pedepse cu suspendare, deschizând astfel calea pentru ispăşirea de către Navalnâi a cel puţin unei părţi din pedeapsa de trei ani şi jumătate la care el a fost condamnat în 2014.

Aleksei Navalnîi consideră ambele dosare ca fiind politice.

Navalnîi este deţinut de luni seara în centrul Matroskaia Tişina, închisoare celebră din Moscova în care a fost închis şi oligarhul Mihail Hodorkovski, după ce a devenit duşman înveterat al Kremlinului.

Navalnîi este singur în celulă din cauza carantinei. Potrivit unui organism de observare a închisorilor din Rusia, Navalnîi a primit în celulă o saltea, o pernă, cearceafuri, o farfurie, o cană, o lingură şi produse de igienă. El dispune de asemenea de un fierbător, un mic frigider şi un televizor. Apropiaţii săi îi pot cumpăra produse alimentare.

Marile puteri occidentale au cerut eliberarea imediată a opozantului, cerând de asemenea Moscovei explicaţii cu privire la otrăvirea lui. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Andrei Ivan: „Am fost puțin obosiți după meciul din...

Atacantul Universității Craiova, Andrei Ivan, s-a bucurat pentru victoria...

ȘTIRI GdS

Ce spune premierul Florin Cîțu despre o creștere a...

Premierul Florin Cîțu susține că nu vor crește taxele și nici nu vor fi introduse altele noi.

​Rata de infectare cu Covid-19, în creștere. Vezi situația...

Rata de infectare cu Covid-19 este în creștere atât în București, cât și în mai multe județe din țară.

4.064 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de...

4.064 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore.

Cel mai tânăr român se imunizează astăzi contra Covid-19....

Cel mai tânăr român se imunizează contra Covid-19. Este vorba de un adolescent de 16 ani și trei luni, programat sâmbătă la vaccinare.

Rafila: Numărul infecțiilor cu coronavirus va crește. E posibil...

Numărul infecțiilor cu coronavirus va crește. Alexandru Rafila susține că este posibil să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi.