1 C
Craiova
duminică, 7 martie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Elveția inventează serviciul militar la domiciliu

Elveția inventează serviciul militar la domiciliu

Pentru a diminua riscul răspândirii Covid-19 în cazarmă, armata elvețiană a decis că mai multe mii de recruți să își înceapă serviciul militar acasă, relatează AFP.


„Este destul de nou”, recunoaște Daniel Reist, purtătorul de cuvânt al armatei elvețiene, chestionat de AFP, dar în aceste vremuri de pandemie, „este soluția ideală care se impune”.


Considerată un stâlp al națiunii, armata elvețiană este organizată ca o miliție: supravegheați de câteva mii de profesioniști, recruții trebuie să îndeplinească serviciul militar de cel puțin patru luni înainte de a fi chemați în fiecare an să participe la sesiuni de instruire de trei săptămâni de antrenament.
Anul acesta, aproximativ 15.000 de tineri și bărbați elvețieni urmau să-și efectueze serviciul militar, numit și „școală de recrutare”.

Dar, în contextul Covid, armata se temea că nu va avea capacitatea de a avea grijă de ei, în cazul unor focare. Intrarea fizică în școala de recrutare este deci „eșalonată pentru a se asigura că orice recrut care dă test pozitiv pentru Covid-19 este îngrijit în mod optim și că pot fi luate măsuri adecvate de izolare și carantină”, a declarat Departamentul Federal al Apărării într-un comunicat.

Antrenament de acasă

Un prim grup, care include, în special, „recruți sanitari” a căror mobilizare este considerată mai urgentă pentru a susține eventual trupele deja mobilizate cu personal civil în spitalele elvețiene, va intra luni în cazarmă.
Dar pentru aproximativ 5.000 din cei 15.000 de recruți din acest an, alarma și apelul ”drepți” vor aștepta.
Ei își vor începe antrenamentul de acasă timp de trei săptămâni înainte de a putea reveni la cazarmă. Un fel de „teleserviciu militar”, așa cum spunea cotidianul Lausanne într-un articol intitulat ironic „Apariția soldatului canapelei”.


„Toți au primit săptămâna aceasta programul de instruire, acestea sunt module (…) pe care trebuie să le facă acasă, este o muncă teoretică”, explică domnul Reist.
Prin intermediul unei aplicații specifice, sunt planificate, de asemenea, „patru ore de antrenament sportiv pe săptămână”.
Aceste trei săptămâni vor fi considerate „complet zile de serviciu” și, prin urmare, plătite așa cum ar fi plătite dacă recruții ar fi în cazărmi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Andrei Ivan: „Am fost puțin obosiți după meciul din...

Atacantul Universității Craiova, Andrei Ivan, s-a bucurat pentru victoria...

ȘTIRI GdS

Bărbatul care ar fi amenințat un polițist cu moartea,...

Bărbatul care ar fi amenințat un polițist cu moartea este de negăsit.

Ștefan Baiaram, după primul gol în Liga 1: „Aștept...

Juniorul Ștefan Baiaram (18 ani) i-a adus victoria Universității Craiova în meciul susținut astăzi, pe stadionul „Ion Oblemenco“, în fața formației FC Botoșani. La...

Ouzounidis l-a „citit“ pe Croitoru. Vezi care a fost...

Universitatea Craiova și-a adjudecat victoria în fața formației FC Botoșani cu 1-0, sâmbătă, pe stadionul „Ion Oblemenco“, în etapa a 26-a din Liga 1....

Polițiștii din Olt, verificări la sânge: 1.400 de persoane...

Polițiștii din Olt, verificări la sânge: 1.400 de persoane în 24 de ore.

„U“ Craiova – FC Botoșani 1-0. E bine „leilor”,...

Vicecampioana României, Universitatea Craiova, s-a impus la limită, scor 1-0, în partida susținută sâmbătă, pe stadionul „Ion Oblemenco“, în fața formației FC Botoșani. Meciul...