17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvestigație în Australia după ce 1,8 miliarde de dolari s-ar fi pierdut între Vatican și Canberra

Investigație în Australia după ce 1,8 miliarde de dolari s-ar fi pierdut între Vatican și Canberra

Autoritatea de supraveghere financiară din Australia a anunțat că își reexaminează calculele potrivit cărora 1,8 miliarde de dolari ar fi fost trimiși în țară de la Vatican începând cu 2014, după ce Sfântul Scaun și Biserica Australiei au cerut clarificări, scrie hotnews.

Un înalt oficial al Vaticanului și un episcop australian au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că nu au cunoștință de transferuri și că vor cere clarificări.

Centrul Australian pentru Raportarea și Analiza Tranzacțiilor (AUSTRAC) a prezentat suma într-un răspuns la o interpelare a senatoarei australiene Concetta Fierravanti-Wells.

AUSTRAC spune că suma a fost transferată prin aproximativ 47.000 de tranzacții separate.

Autoritatea a anunțat azi că a început „o reexaminare detaliată a cifrelor și lucrează cu Sfântul Scaun și departamentul de informații financiare al Vaticanului asupra acestei probleme”.

Anunțul AUSTRAC a venit după ce Vaticanul s-a declarat „uluit” de sumă.

„Acea sumă de bani și acel număr de tranzacții nu au plecat de la Vatican”, a afirmat săptămâna trecută un înalt oficial al Sfântului Scaun cu cunoștințe despre finanțele orașului-stat.

Arhiepiscopul Mark Coleridge a declarat că Biserica Australiei nu era la curent cu asemenea transferuri, că banii nu au ajuns la nicio dioceză sau altă entitate a bisericii din țară și că episcopii așteaptă clarificări de la Vatican și AUSTRAC.

Banii ar ava legătură cu scandalul de pedofilie al cardinalului George Pell

Informația vine în contextul în care cardinalul George Pell a sugerat în mod repetat că există indicii, dar nu dovezi, că anchetarea sa pentru pedofilie a avut legătură cu eforturile pe care le-a depus să reformeze finanțele dubioase ale Vaticanului.

Cardinalul australian s-a confruntat cu o opoziție puternică din partea vechii gărzi a Vaticanului în timpul celor trei ani în care a încercat să impună transparență în ceea ce privește operațiunile financiare internaționale ale Sfântului Scaun.

Acesta a repetat în cadrul unui interviu acordat în luna decembrie a anului trecut relatările nedovedite din presa italiană care au sugerat că bani au fost trimiși de la Vatican în Australia pentru a influența anchetarea lui.

„Eu însumi sunt destul de încrezător că bani au ajuns în Australia de la Roma în jurul acelei perioade, dar nu am dovezi despre destinația lor finală”, a afirmat Pell, precizând că „o altă imagine pe care am folosit-o este cea a fumului, dar nu avem dovezi despre foc”.

„Însă eu vin dintr-o țară cu incendii de vegetație și uneori un întreg stat este acoperit de fum”, a mai spus cardinalul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS