11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuitorii unui oraş din Bulgaria au marcat Boboteaza dansând într-un râu, ignorând regulile anti-COVID-19

Locuitorii unui oraş din Bulgaria au marcat Boboteaza dansând într-un râu, ignorând regulile anti-COVID-19

Zeci de bărbaţi bulgari au dansat şi au cântat în apele reci ale râului Tundja, din oraşul Kalofer, în centrul Bulgariei, marcând miercuri sărbătoarea creştină a Bobotezei şi ignorând totodată restricţiile impuse pentru stoparea transmiterii coronavirusului, informează Reuters.

În cadrul acestui ritual popular, preoţi ortodocşi aruncă un crucifix în apele unui lac sau râu, iar persoana care îl aduce înapoi la mal va fi, potrivit credinţei, eliberată de spiritele rele şi va fi sănătoasă tot anul.

În ciuda apelurilor lansate de autorităţi de a anula evenimentul, circa 70 de bărbaţi din Kalofer au luat parte la ritual, în timp ce alte zeci de persoane s-au adunat pe malurile râului pentru a privi.

”Am încercat… să nu-l ţinem, dar nu a fost posibil. Chiar dacă nu îi ajutam, l-ar fi făcut oricum”, a spus primarul oraşului Kalofer, Rumen Stoyanov. ”Este un eveniment important pentru comunitate… Am încercat să limităm accesul, dar nu am reuşit”.

După recuperarea crucifixului, bărbaţii s-au prins de umeri unul pe celălalt, au cântat şi au dansat în cerc pe muzică de tobe şi cimpoi.

Evenimentul din Kalofer a suscitat dezbateri intense pe reţelele de socializare, existând voci care l-au încurajat, dar şi voci care au solicitat ca participanţii şi municipalitatea să fie amendaţi pentru încălcarea regulilor care, spun aceştia, ar putea duce la infectări cu coronavirus.

Şi credincioşii din Grecia au sfidat interdicţiile referitoare la reuniuni publice pentru a marca una dintre cele mai importante sărbători religioase din Biserica Ortodoxă Răsăriteană, care comemorează Botezul lui Iisus şi apariţia Sfintei Treimi.

Bulgaria, care a înregistrat al doilea cel mai mare bilanţ de decese pe cap de locuitor din cauza COVID-19 în Uniunea Europeană, a reuşit să limiteze creşterea numărului de infectări după ce a închis şcolile, restaurantele şi a interzis adunările publice numeroase începând cu sfârşitul lui noiembrie.

Miercuri, acest stat din Balcani a raportat 1.310 de cazuri noi – bilanţul total ajungând la 205.390 – şi 7.902 decese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS