21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe să știi despre noile facturi la energie electrică: cum îți calculezi costurile

Ce să știi despre noile facturi la energie electrică: cum îți calculezi costurile

De la 1 ianuarie, piața de energie electrică s-a liberalizat, astfel că toți consumatorii casnici își pot alege furnizorul în funcție de cele mai bune oferte, potrivit playtech.

Odată cu liberalizarea pieței energiei electrice, românii trebuie să-și aleagă ce furnizor doresc în funcție de oferte. Dacă nu se face acest lucru, atunci factura la energie electrică poate crește chiar și cu 25%. ANRE a prelungit termenul până la care se poate alege furnizorul până la 31 martie.

Era nevoie de o astfel de decizie pentru că mulți consumatori casnici sunt nelămuriți.

Pentru început, trebuie să știi că factura de energie electrică are mai multe componente: prețul propriu zis al energiei active, tarifele de rețea (transport și distribuție a enegiei electrice), contribuția de cogenerare, certificatele verzi, acciza, și apoi TVA. Ultimele oferte de energie pot presupune și un abonament zilnic, a cărui valoare lunară este egală cu numărul de zile din lună înmulțită cu această valoare zilnică.

Ce trebuie să știi despre factura la energie electrică

Prețul final pe kwh pe care îl plătiți reprezintă însumarea tuturor acestor componente, scrie economica.net. Ulterior, în funcție de consumul dvs, se înmulțesc nr de kwh consumați într-o lună cu acest preț per kWh, la care se adaugă valoarea abonamentului (dacă există) și rezultă valoarea finală facturii lunare.

Mai întâi, prețul energiei active este exact prețul energiei electrice din piață pe care furnizorul o cumpără și o vinde mai departe pentru consum. El este exprimat în lei/kWh. Tarifele de rețea sunt, în principal, două: cel de transport, care este unic la nivel național, și cel de distribuție.

Sunt opt tarife de distribuție în România, câte unul pentru fiecare zonă de rețea.

Ele sunt exprimate în lei/kWh. Contribuția de cogenerare este o taxă impusă de stat. Valoarea ei este unică la nivel național. Certificatele verzi sunt tot o componentă impusă de stat, pentru susținerea energiei regenerabile. Valoarea este unică la nivel național. Se exprimă în lei/kWh.

Acciza este tot o taxă impusă de stat, modică pentru consumatorii casnici. Se exprimă în lei/kWh. Este modică și irelevantă pebtru consumatorul casnic, valoarea ei este de 0,5 bani/kWh Abonamentul zilnic, dacă există, este o componentă variabilă introdusă de furnizor.

Valoarea acestuia poate diferi, de la o ofertă la alta. Se exprimă în lei/zi. Valoarea lui totală în factura lunară se determină înmulțind numărul de zile din lună cu valoarea zilnică.

Ce s-a schimbat

Ceea ce diferă acum e doar prețul propriu zis al energiei, celelalte componente rămân la fel. Și, dacă este cazul, în funcție de ofertă, a apărut și acest abonament zilnic introdus de furnizor, cu valori diferite, funcție de furnizor și ofertă.

Sursa foto: economica.net
Sursa foto: economica.net

Un exemplu de calcul pentru București vine de la economica.net. Astfel, să zicem că locuiești în Capitală și ai primit o ofertă de 0,329 lei/kWh de la un anumit furnizor. Trebuie să știi că ofertele cu 0,3 sau 0,2 lei/kWh reprezintă DOAR prețul energiei active, NU prețul final plătit pe factură. Pentru a afla costul final, se adună la acest preț toate celelalte componente – se însumează practic sumele din rândurile din tabel pentru fiecare zonă.

Așadar, pentru București rezultă: 0,329 (prețul energiei active) + 0,0188 (tarifele de rețea) + 0,017 (cogenerarea) + 0,062 (certificatele verzi) + 0,005 (acciza). În total 0,601 lei, preț al unui kWh fără TVA. Se înmulțește această valoare cu 1,19 și avem un preț final, cel pe care îl plătim, de 0,715 lei/kWh.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS