7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmânarea ratelor la credite se aplică și după 1 ianuarie. Cererile se depun până pe 15 martie

Amânarea ratelor la credite se aplică și după 1 ianuarie. Cererile se depun până pe 15 martie

Persoanele fizice şi juridice vor putea să suspende plata ratelor la credite și după 1 ianuarie, pentru o perioadă de până la nouă luni. Potrivit unui comunicat remis de Ministerul de Finanțe, ratele vor putea fi suspendate atât pentru creditele pentru care s-a obținut deja suspendarea obligatiilor de plată, cât și pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate. Cererile către instituţiile bancare şi non-bancare pot fi depuse până pe 15 martie 2021.

Această prelungire va fi disponibilă atât celor care au cerut,anterior o amânare pe baza OUG 37/2020, sau care au beneficiat de aplicarea unui moratoriu non-legislativ, dar şi celor care nu au solicitat suspendarea ratelor până acum. Perioada pentru care se poate cere suspendarea plăţii ratelor este de maximum nouă luni.

Măsura se aplică creditelor contractate până în data de 30 martie 2020 şi prevede o suspendare a ratelor în 2021 pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi maximum nouă luni.

Ce trebuie să facă cei interesați

Cei interesaţi să acceseze această măsură trebuie: să aibă un contract de credit în derulare, pentru care creditorul să nu fi cerut scadenţa anticipată la data de 31 decembrie 2020, inclusiv;să nu înregistreze restanţe la plata ratelor;să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor sau a încasărilor medii lunare cu minim 25% în ultimele trei luni, prin raportare la perioada similară anilor 2019/2020;să nu se afle în insolvenţă la data suspendării ratelor, în cazul firmelor.

Ordonanța privind amânarea ratelor la credite ar putea intra în vigoare săptămâna viitoare
Ordonanța privind amânarea ratelor la credite ar putea intra în vigoare săptămâna viitoare

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice pentru care au beneficiat deja de o suspendare, potrivit OUG 37/2020, cu termen de încheiere a perioadei de amânare anterior intrării în vigoare a prezentului act normativ, suspendarea obligaţiilor de plată complementar până la maximum nouă luni, se aplică prin cumularea creanței/restului de creanță aferent/e dobânzilor calculate în prima perioadă suspendată cu creanța aferentă dobânzilor calculate pentru a doua perioadă suspendată. La creanța astfel rezultată, dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii celei de-a doua perioade de amânare.

Pentru ca această măsură să se poată aplica şi, astfel, persoanele interesate să poată cere creditorilor suspendarea ratelor, Ministerul de Finanţe va trebuie să elaboreze normele de aplicare în termen de 10 zile de la publicarea acestei OUG în Monitorul Oficial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS