12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJosep Borrell acuză Rusia că dezinformează pentru a-şi vinde propriul vaccin

Josep Borrell acuză Rusia că dezinformează pentru a-şi vinde propriul vaccin

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a afirmat luni că presa de stat rusă a răspândit informații false despre vaccinurile europene și americane anti-Covid-19 în țările unde dorește să-și vândă propriul vaccin împotriva coronavirusului, scrie hotnews.

„Dezvoltatorii occidentali de vaccinuri sunt ridiculizați în mod deschis de presa în diverse limbi controlată de statul rus, care, în unele cazuri, a lansat afirmații absurde că vaccinurile vor transforma oamenii în maimuțe”, a menționat Josep Borrell într-o postare pe blog, scrie Rador citând Reuters.

„Astfel de povești sunt aparent direcționate către state unde Rusia vrea să-și vândă propriul vaccin, Sputnik V”, a adăugat Borrell, menționând că aceste măsuri pun în pericol sănătatea publică în contextul pandemiei de coronavirus.

Josep Borrell nu a furnizat exemple specifice.

Moscova a negat în repetate rânduri aceste acuzații și acuză, la rândul său, că Sputnik V este ținta unei campanii de dezinformare susținută din străinătate.

Fondul suveran rus (RDIF), organism responsabil cu promovarea vaccinului în străinătate, nu a comentat deocamdată afirmațiile lui Borrell. Nici Roskomnadzor, organismul rus de monitorizare a presei și comunicațiilor din țară, nu a comentat.

Rusia a făcut contracte de livrare cu mai multe țări din America Latină și Asia

Când producătorul farmaceutic AstraZeneca, care a colaborat cu Universitatea Oxford pe tema vaccinului, a stopat în luna septembrie studiile clinice din cauza unei inexplicabile afecțiuni a unui voluntar, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis jurnaliștilor că Sputnik V este mai de încredere deoarece are la bază un adenovirus găsit la oameni, în timp de posibilul vaccin britanic este „un vaccin de maimuță”.

Studiile clinice ale vaccinului, care folosesc o versiune biosintetizată a unui virus gripal comun inofensiv depistat la cimpanzei pentru a instrui celulele umane să producă antigeni, au fost reluate în Marea Britanie la câteva zile după ce au primit undă verde din partea organismelor din domeniu.

Rusia a livrat săptămâna trecută primul lot de vaccinuri împotriva coronavirusului în Argentina, ca parte a unui acord de zece milioane de doze, și a semnat mai multe acorduri de livrare cu alte țări latino-americane și state asiatice. Vaccinul rusesc costă mai puțin de 20 de dolari pentru ambele doze de vaccin necesar pentru o persoană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS