3.5 C
Craiova
sâmbătă, 6 martie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Serbia va începe joi vaccinările împotriva maladiei COVID-19

Serbia va începe joi vaccinările împotriva maladiei COVID-19

Serbia va demara joi campania naţională de vaccinare a populaţiei împotriva maladiei COVID-19, începând cu rezidenţii din căminele de îngrijire a persoanelor vârstnice, a anunţat miercuri preşedintele ţării, Aleksandar Vucic, citat de AFP.

Serbia devine astfel prima ţară din Balcani care îşi vaccinează populaţia împotriva maladiei COVID-19 şi, totodată, una dintre primele din Europa. În Uniunea Europeană, campaniile de vaccinare vor începe duminică, 27 decembrie.

Serbia, o ţară cu o populaţie de 7 milioane de locuitori, a primit marţi primele 5.000 de doze de vaccin anti-COVID produs de alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech şi mizează pe o altă tranşă de circa 20.000 de doze în luna ianuarie.

„Vaccinarea începe mâine în Serbia cu vaccinul Pfizer”, a declarat miercuri preşedintele Vucic în faţa reprezentanţilor presei.

„Este foarte important pentru noi ca vaccinarea să înceapă şi ca noi să încercăm să salvăm un număr cât mai mare de persoane”, a adăugat preşedintele sârb.

Până la ora transmiterii acestor informaţii, peste 300.000 de persoane au fost infectate în Serbia cu noul coronavirus, iar aproape 2.800 dintre ele au murit.

Serbia, a cărei Agenţie pentru medicamente a autorizat vinerea trecută importurile de vaccin Pfizer-BioNtech, este prima ţară din Balcanii de Vest care a cumpărat un vaccin anti-COVID-19. Preşedintele Vucic a precizat că vaccinarea va începe în azilurile pentru vârstnici.

„Este important să îi protejăm pe aceşti oameni (…) pentru că peste 80% dintre persoanele care au decedat din cauza acestui virus teribil sunt persoane în vârstă şi ele sunt cele mai ameninţate”, a adăugat Aleksandar Vucic.

Preşedintele sârb speră într-o vaccinare „mai masivă” către jumătatea lunii ianuarie, obiectivul fiind acela de a vaccina „sute de mii de persoane, sau chiar 1 milion de persoane (…), până la sfârşitul lunii ianuarie” cu prima doză a acestui vaccin.

Serbia, o ţară candidată la aderare în Uniunea Europeană, dar care întreţine relaţii strânse cu Rusia şi China, mizează, de asemenea, pe vaccinul rusesc Sputnik V şi pe cel produs de compania farmaceutică chineză Sinopharm.

Preşedintele Vucic a anunţat că Agenţia pentru medicamente din Serbia a obţinut „eşantioane cu alte vaccinuri”, care sunt în prezent în curs de examinare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ouzounidis l-a „citit“ pe Croitoru. Vezi care a fost...

Universitatea Craiova și-a adjudecat victoria în fața formației FC...

ȘTIRI GdS

Ce spune premierul Florin Cîțu despre o creștere a...

Premierul Florin Cîțu susține că nu vor crește taxele și nici nu vor fi introduse altele noi.

​Rata de infectare cu Covid-19, în creștere. Vezi situația...

Rata de infectare cu Covid-19 este în creștere atât în București, cât și în mai multe județe din țară.

4.064 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de...

4.064 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore.

Cel mai tânăr român se imunizează astăzi contra Covid-19....

Cel mai tânăr român se imunizează contra Covid-19. Este vorba de un adolescent de 16 ani și trei luni, programat sâmbătă la vaccinare.

Rafila: Numărul infecțiilor cu coronavirus va crește. E posibil...

Numărul infecțiilor cu coronavirus va crește. Alexandru Rafila susține că este posibil să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi.