9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEficienţa cheltuielilor publice şi creşterea veniturilor bugetare, obiective ale ministrului propus la Finanţe

Eficienţa cheltuielilor publice şi creşterea veniturilor bugetare, obiective ale ministrului propus la Finanţe

Eficienţa cheltuielilor publice, creşterea veniturilor bugetare şi absorbţia fondurilor europene sunt cele trei obiective ale ministrului desemnat al Finanţelor Publice, Alexandru Nazare.

„Doamnelor şi domnilor, trei sunt priorităţile începutului de mandat. Evident, prima sarcină ca ministru de Finanţe va fi definitivarea bugetului, care este programată la începutul anului viitor. Însă, înainte de a intra în discuţii legate de buget pot să enumăr cele trei obiective. Eficienţa cheltuielilor publice. În acest sens urmărim o reformă a marilor sisteme de servicii publice şi corespunzător de cheltuieli publice. Prin creşterea transparenţei şi a predictibilităţii în domeniul fiscal va fi consolidată încrederea mediului de afaceri precum şi a consumatorilor. Creşterea economică sustenabilă şi echilibrată va permite creşterea standardului de viaţă al românilor”, a declarat Alexandru Nazare, la audierile din Comisiile de specialitate din Parlament.

El a menţionat că al doilea obiectiv îl constituie creşterea veniturilor bugetare.

„Ştim cu toţii că România are una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor fiscale în PIB din Uniunea Europeană şi unul dintre cele mai mari decalaje de colectare a taxelor din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, nu ne propunem să majorăm sau să introducem noi impozite şi taxe, ci vrem să ne concentrăm pe reforma administraţiei fiscale prin accelerarea digitalizării ANAF pentru a avea o imagine cât mai bună a situaţiei, dar şi prin creşterea gradului de conformare voluntară, simplificarea regulilor, debirocratizare pentru a avea un sistem fiscal corect, eficient, simplu, transparent, care să sprijine în mod real activităţile economice”, a afirmat Alexandru Nazare.

El a precizat că România încă beneficiază în 2021 de clauza generală derogatorie de la prevederile Pactului de stabilitate şi creştere, ceea ce presupune că impactul bugetar aferent măsurilor adoptate pentru combaterea pandemiei Covid 19 şi a efectelor sale negative nu va fi luat în considerare la evaluările Comisiei.

„Al treilea obiectiv despre care v-am mai vorbit până acum, absorbţia fondurilor europene. Avem o oportunitate istorică de a ne accelera drumul către o nouă economie. Vom beneficia de fonduri europene nerambursabile cu un vârf al influxurilor financiare în prima parte a intervalului, 2021- 2023. Vorbim aici de cadrul financiar multianual, de Programul Next Generation, care pot aduce ţării noastre aproape 80 de miliarde de euro. Depinde numai de noi să fim determinaţi, să facem echipă, iar aici pot să asigur toate ministerele care gestionează fonduri europene că vor avea în mine un aliat. Voi face tot ce îmi să în putinţă să co-finanţez în mod rapid toate proiectele mari care sunt finanţate prin fonduri europene, să certific, să accelerez plăţile, să simplific modul în care aceste proceduri administrative sunt desfăşurate pentru a putea să accesăm aceşti bani europeni atât de importanţi pentru România”, a declarat Alexandru Nazare.

El a menţionat că aceste fonduri vor sprijini relansarea şi transformarea economică a României, astfel politica bugetară se va baza pe atragerea masivă de fonduri europene. Va fi sprijint mărirea potenţialului de creştere al economiei şi se va urmări revenirea graduală a deficitului bugetar sub 3% la orizontul anului 2024. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS