9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, închisă din pix

Craiova, închisă din pix

S-au tras iar obloanele la restaurante și cafenele din Craiova. Autoritățile au decis măsuri restrictive la cinci zile după redeschiderea acestor unități. Măsura i-a nemulțumit până și pe unii dintre membrii CJSU, care spun că evaluarea situației trebuie să se facă la 14 zile. A doua zi, după aplicarea măsurii DSP Dolj a anunțat o incidență de 2,97/1000 locuitori, în Craiova.

După ce au stat două luni cu lacătul pe ușă restaurantele și cafenelele din Craiova au fost deschise în data de 14 decembrie 2020. La jumătatea lunii, restaurantele și barurile din Craiova s-au redeschis la interior la o rată de infectare de 2.99 de cazuri la mia de locuitori,însă au putut funcționa doar la 30% din capacitate. Minunea a ținut doar cinci zile, fiindcă duminică, 20.12.a.c. au fost închise din nou. Măsura a intrat în vigoare duminică la ora 00.00 și este obligatorie până pe data de 3 ianuarie 2021.

CJSU a luat decizia duminică seara, ținând cont de rata de infectare la mia de locuitori din data de 18.12.2020, deși a doua zi aceasta a scăzut sub pragul de trei la mia de locuitori.

Restaurante gol
Firmele din HORECA abia mai supraviețuiesc, după închideri repetate de activitate (Foto: arhiva GdS)

Măsura este una controversată și este pusă sub semnul întrebării până și de către unii dintre membrii Comitetului. Iată ce spune vicepreședintele Consiliului Județean Dolj despre această situație creată în Craiova.

„Este o anomalie pe care eu am sesizat-o. Am invocat Anexa 3, art 15, alin.1 care a ținut cont de predictibilitate. Noi, în momentul în care ne raportăm asupra celor trei tipuri de scenarii, funcție de rata incidenței, la 14 zile, în momentul în care se atinge un prag, trebuie să stabilim și să votăm în Comitet, în ce scenariu intră fiecare localitate. Legiuitorul spune că ținem seama de rata incidenței la 14 zile, după care putem să reevaluăm după 14 zile. Atingerea pragului, nu înseamnă neapărat o creștere. Este acel principiu de drept care ne guvernează pe toți. Acolo unde legea nu distinge, nu trebuie să disting nici eu. În data de 12 decembrie s-a atins pragul, DSP-ul a făcut raportarea în data de 13 decembrie, iar CJSU s-a întrunit în data de 14 și a coborât Craiova în scenariul galben. Adică, incidența este 1,5 și 3 la mie. Mai departe, ce s-a întâmplat, în data de 18 decembrie? Inicidența cumulată la 14 zile, pentru că la aceasta ne raportăm, a ajuns la 3,03, iar în data de 19 a scăzut la 2,97 la mie”, a declarat pentru GdS Mihail Neațu, vicepreședintele CJ Dolj și membru în CJSU Dolj.

Restaurantele închise, teraseșele deschise
Restaurantele închise, teraseșele deschise

Termenul de 14 zile nu a fost respectat

Acesta susține că evaluarea trebuie să se facă la 14 zile în funcție de raportarea DSP Dolj, așa cum este prevăzut în articolul 15, alin 1 – Anexa 3 a HG nr 1065/2020

„Comitetul nu s-a raportat la cele 14 zile, acest termen nu a fost respectat. Așa era normal. Comitetul a luat în calcul doar art 15, alin 2, dar nu putem juca ping-pong cu acești oameni. Eu ca reprezentant al CJ Dolj am ridicat această problemă. Legiuitorul spune clar în Anexa 3, art. 15, alin.1, 2, 3,4 acest lucru. În plus ședința s-a ținut doar cu 29 de membri din cei 52 de membrii. Documentele care au fost supuse atenției noastre nu au fost semnate de o entitate anume. Până acum nu ne-am întâlnit cu o astfel de situație, cu un impact major în Craiova.S-au ridicat păreri pertinente cu privire la acuratețea raportării datelor și veridicitatea lor. În momentul în care ne raportăm la incidența cazurile de COVID noi trebuie să scădem cazurile din spital, din căminele de bătrâni, de copii. Noi în 48 de ore trebuie să ne pronunțăm asupra situației. Eu am ridicat următoarea problemă, dacă pe 19 a scăzut incidența, de ce nu facem ședință. Am ridicat problema și la Comitetul Național. Eu nu ridic bariera combaterii acestui virus, dar nu ne putem juca și cu soarta acestor oameni din HoReCa. Eu îmi susțin punctul de vedere, reevaluarea se face la 14 zile”, a mai precizat Mihail Neațu, vicepreședintele CJ Dolj.

Restaurantele, sălile de sport și cafenelele, locurile cu cel mai mare risc de a deveni focare Covid
Restaurant . Foto: Aleph News

DSP: Constatarea încadrării se face în 48 de ore

În legătură cu această situație DSP Dolj, instituția care face raportarea zilnică a incidenței cazurilor de COVID în județ are o altă părere.

“În conformitate cu prevederile HG nr. 1065/2020, art.15, alin. 2, DSP Dolj, calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile și prezintă CJSU Dolj analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre. Conform HG. nr.1065/2020, art.15, alin 1: Constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maximum 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a CJSU pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică județeane, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia”, se arată într-un răspuns al DSP Dolj.

Viceprimarul Craiovei: „Comitetul avea dreptul să analizeze și să impună noi măsuri, după 28 decembrie, nu după 5 zile”

Restaurantele din Craiova s-au închis după cicni zile de la redeschidere
Restaurantele din Craiova s-au închis după cicni zile de la redeschidere, foto arhivă GdS

Față de această stare de “ping-pong” cu închiderea și deschiderea restaurantelor și a altor activități în domeniu și-a exprimat un punct de vedere și unul dintre viceprimarii Craiovei. Aurelia Filip a postat pe pagina sa de Facebook, următoarele precizări:

„CJSU s-a reunit pentru a analiza incidența cazurilor de covid-19 în județul Dolj. Fac precizarea că nu am votat hotărârea adoptată, ca reprezentant al Primariei Municipiului Craiova, deoarece s-a luat în urma unei statistici de 3,03 cazuri la 1000 de locuitori în data de 18.12.2020, iar în data de 19.12.2020, incidența era sub 3 la mie știind faptul că orice astfel de statistică are marja de eroare de 0,3 la mie. Dar, fiind minoritari, rezultatul este că din nou HoReCa și alte activități vor avea de suferit. Deci controversele au fost pe aplicarea legii. Prin Hotararea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dolj nr. 72/14.12.2020, s-a statuat la art. 2 că măsurile prevăzute pentru Craiova să fie cele menționate în scenariul 2, având în vedere că situația pentru Craiova se situa sub 3 cazuri de infectare la 1000 de locuitori. Măsura a fost adoptata pentru 14 zile, adica până pe 28 decembrie când, în urma raportărilor DSP, Comitetul Judetean avea obligația să analizeze situația și să adopte o nouă hotărâre cu privire la scenariul următor, funcție de numărul de cazuri la 1000 de locuitori”, a scris viceprimarul Craiovei

CSJU Dolj a hotărâr să se închidă restaurantelor
CSJU Dolj a hotărâr să se închidă restaurantelor

Craiova, trecută în scenariul roșu după cinci zile

Viceprimarul Craiovei a mai spus , în aceeași postare că trecerea Craiovei în scenariul roșu, după doar cinci zile este abuzivă.

„Cu toate acestea, Comitetul a adoptat hotararea nr 75/2020, dupa 5 zile de la adoptarea hotărârii nr. 74, prin care a trecut Craiova în scenariul 3, fiind impuse, din nou, cu încălcarea prevederilor art. 15 alin 1 din anexa 3 a HG nr.1065/2020, restricțiile cele mai dure cu privire la activitatea economică și viața socială a cetățenilor. Nu există nicio excepție legală de la această regulă, de la acest termen, care să permită comitetului să stabileasca și să aplice alte măsuri în interiorul acestui interval de timp de 14 zile. Altfel, ne putem afla în situația în care zilnic sau la intervale scurte de timp, să se schimbe măsurile, caz în care s-ar crea disfuncționalități din toate punctele de vedere, economice, sociale chiar și juridice. Este cert că, în ceea ce privește Craiova, Comitetul Judetean avea dreptul să analizeze și să impună noi măsuri, după data de 28 decembrie, nu după 5 zile”, scris viceprimarul Craiovei.

Reevaluarea se face după 14 zile

Cafenelele s-au închis
Cafenelele s-au închis

Constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maximum 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia., art. 15, alin 1 – Anexa 3 a HG nr 1065/2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS