22.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrașul italian Lucca vrea să devină paradisul iubitorilor de animale

Orașul italian Lucca vrea să devină paradisul iubitorilor de animale

Oraşul italian Lucca, renumit pentru zidurile fortificate din perioada renascentistă şi turnurile sale medievale, speră să-şi accentueze farmecul modern şi să devină primul „oraş inteligent” din Europa prietenos cu animalele de companie, informează Reuters, citată de agerpres.

Printr-o iniţiativă finanţată de Uniunea Europeană, municipalitatea locală intenţionează să crească starea de bine a rezidenţilor săi transformând acest oraş din Toscana într-un paradis al iubitorilor de animale, cu poteci concepute special pentru plimbarea câinilor şi cu programe de terapie pentru patrupede.

„Animalele sunt o parte esenţială din societatea noastră, doar că sunt în mare măsură ignorate atunci când vine vorba despre planificare (urbană)”, a spus Francesco Di Iacovo, profesor de economie agricolă la Universitatea Pisa, managerul programul „Human-animal smart city”.

Câinii își stimulează stăpânii să facă activitate fizică

În proiect ar putea fi incluse şi alte opţiuni precum zone asemănătoare unor parcuri de-a lungul potecilor pentru plimbat, unde rezidenţii şi patrupedele să se poată odihni sau socializa, precum şi o aplicaţie care să indice proprietarilor locurile în care ar putea găsi apă pentru căţeii însetaţi, a spus Diletta Moretti, o arhitectă care lucrează la planurile proiectului.

„Ca să îmbunătăţeşti starea de bine, trebuie să creezi ceva care încurajează ataşamentul dintre om şi câine”, a adăugat arhitecta italiană.

Prezenţa animalelor de companie contribuie la scăderea riscului de boli cardiovasculare, precum şi la reducerea obezităţii, hipertensiunii şi colesterolului – în special datorită contribuţiei aduse de sporirea activităţilor fizice.

Studiile au demonstrat, de asemenea, efectul calmant al animalelor de companie folosite în programele de terapie asistată, o cercetare recentă a Universităţii din York asociind deţinerea unui animal de companie cu o sănătate mintală mai bună şi cu reducerea sentimentului de singurătate în perioadele de izolare din timpul pandemiei de Covid-19.

Programe educaționale și de terapie cu animale

Cu toate acestea, municipalităţile se ocupă de animale doar din perspectiva igienei, asigurând servicii precum controlul câinilor fără stăpân, iniţiativele privind interacţiunea cu oamenii fiind puţine – un aspect pe care iniţiativa Lucca îşi propune să îl schimbe, a mai spus Di Iacovo.

Acesta a adăugat că municipalitatea locală doreşte să aducă animale de companie în şcoli şi aziluri de bătrâni ca parte din programe educaţionale şi de terapie cu ajutorul animalelor, dar şi să-i ajute pe oameni să-şi ducă mai uşor prietenii necuvântători la serviciu sau cu transportul public.

„Scopul final este de a avea o politică integrată în ceea ce priveşte animalele”, a mai spus acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS