17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePovestea șocantă a Larisei. Aceasta încearcă să-și recupereze copiii și are nevoie de ajutor

Povestea șocantă a Larisei. Aceasta încearcă să-și recupereze copiii și are nevoie de ajutor

Povestea Larisei este desprinsă parcă din filmele de groază. Tânăra de 24 de ani, traficată încă de când era copil luptă să-și recupereze copiii de la stat.

Abandonată de propria mamă, înfiată apoi, dar abuzată de familia adoptatoare, traficată de alţii în repetate rânduri, Larisa Butnariu ar vrea acum, în prag de Crăciun, un singur lucru: să poată reuşi să-şi ia înapoi cei doi copii daţi „la stat” pentru că, atunci când i-a lăsat, nu avea cu ce să-i crească. Statul, însă, nu poate face acest lucru decât dacă Larisa reușește să demonstreze că are unde locui și are un venit stabil. Altfel, copiii ei, pe care îi vizitează constant și pe care îi vrea înapoi, vor fiți dați spre adopție. Așa că acum Larisa are mare nevoie de ajutor.

Larisa e o victimă a rețelelor de trafic de persoane, care a găsit puterea să lupte ca alte fete ca ea să nu trăiască acelaşi calvar. A prins curaj să îşi spună povestea, întâi online, pe reţelele sociale, iar acum şi în faţa celor care pot face cu adevărat ceva, legiuitorii. Ea și-a făcut un scop din demascarea rețelelor de crimă organizată și din educarea tinerelor fete pentru a nu deveni pradă pentru traficanți.

„Eu am fost adoptată la 3 ani din Suceava într-o familie de bani gata, aș putea spune. Am avut o copilărie fericită până când tata a fost arestat. În momentul în care a ieșit tata, au început abuzurile de natură sexuală, cu toate că aveam 15 ani și oleacă, cu toate că eram genul ăla de fată, după cum mă vedeți, care se îmbracă cât se poate de decent, nu machiaj, nu farduri, nu nimic”, a povestit Larisa Butnariu.

Abuzată de tatăl adoptiv, măritată cu forţa cu un proxenet

După aproximativ doi ani de calvar cu tatăl său, Larisa era «adoptată a doua oară». În 2013, la doar 17 ani, “cu acordul părinţilor adoptivi”, a fost nevoită să se mărite cu un traficant de carne vie. Larisa îşi aminteşte cum îi spunea tatăl vitreg despre Butnariu zis şi “Banderas”: „Ziua te culci cu mine, seara te culci cu el”. Larisa Butnariu a fost trimisă să se prostitueze, inclusiv în Germania şi Italia. 

„Ziua trebuia să mă culc cu tata, să îi fac bani lui X, iar noaptea trebuia să mă culc cu X, eventual să mai fac niște bani. Am rămas însărcinată. Mama a făcut cerere în instanță să mă mărit”, a povestit Larisa Butnariu.

Avea doar 17 ani și, spune ea, s-a căsătorit împotriva voinței cu cel care o obliga să se prostitueze. La scurt timp, în urma unui scandal în familie, a fost dată afară din casă și a ajuns să locuiască într-un cămin dezafectat.

Vândută de șoț unui traficant care a dus-o în Germania

Viața tinerei a devenit și mai grea în momentul în care soțul a plecat cu copilul. Din ruina în care trăia a ajuns să doarmă pe stradă. Până a aflat că soțul a vândut-o mai departe, unui traficant care a dus-o în Germania.

În timpul așa-zisului mariaj, Larisa a avut cu fostul ei partener doi copii, copii care au rămas o vreme în grija tatălui, pentru că Larisa era traficată, dar când tatăl a început să-l abuzeze pe micul Valeriu, mama adoptivă a Larisei a sunat DGASPC-ul, care a luat băiețelul în grijă, iar fetița Andreea a fost luată de lângă Larisa în timpul procesului în care ea avea calitatea de victimă a traficului uman.

Valeriu și Andreea, în vârstă de 7 și, respectiv, 5 ani, așteaptă acum să fie luați acasă de mama lor. Statul, însă, nu-i poate da Larisei această posibilitate, dacă ea nu demonstrează că poate avea grijă de copii și le poate asigura condiții decente de trai.

Mama adoptivă nu și-a dat seama că eu eram victima în povestea aia, a semnat inițial că îl ține pe fostul soț și pe copil la ea în casă, eu am fost nevoită să plec, că așa mi s-a impus și apoi, când nenorocitul a început să bată copilul, mama a anunțat autoritățile. A luat cea mai  înțeleaptă decizie pe care o putea lua cineva.

Faptul că eu eram traficată prin Germania a împiedicat autoritățile să mă anunțe. Iar în privința fetiței, acolo au fost audierile din timpul procesului și a fost luată în asistență maternală. Acum, fostul soț a renunțat la drepturile părintești asupra copiilor. Eu am fost la copii continuu și ei știu că eu sunt mama lor și că îi vreau alături de mine. ”, ne spune Larisa, printre lacrimi.

“Nu vreau să-mi expun copiii la aceeași trauma la care am fost eu expusă”

Larisa e, la rândul ei, un copil adoptat. Unul care nu a avut norocul de a ajunge într-o familie care s-o iubească și s-o protejeze de răul din jur, așa că viața ei s-a transformat, dintr-un anumit punct, în haos. A fost abuzată, a fost traficată și a fost obligată să cunoască răul, în multe dintre formele lui respingătoare, de foarte tânără. Acum, există riscul foarte serios ca și copiii ei să ajungă adoptabili, iar frica cea mai mare a Larisei, pe lângă aceea de a-i pierde definitiv, este că știe cât de posibilă e repetarea traumei sale în cazul lor. Și asta n-ar putea suporta.

“Nu vreau să-mi expun copiii la aceeași trauma la care am fost eu expusă. Eu nu am știut de la început faptul că am fost adoptată, eu am aflat singură. Nu vrea ca și copiii mei să treacă prin ce am trecut eu. Iar eu îmi doresc foarte mult să fiu alături de copiii mei în fiecare zi, am cum să-i cresc și sunt sigură că alături de mine nu vor fi în pericol. ”, ne mărturisește Larisa.

Pentru a-și putea recupera copiii, e obligatoriu ca Larisa să aibă o locuință, în proprietate personală sau în chirie, și un venit stabil. Lucruri aproape imposibile pentru o fostă victimă a traficului de ființe umane.

“Cel mai mult m-ar ajuta o locuință închiriată pe numele meu. Restul s-ar putea rezolva, deși e cam greu, pentru că eu am tot încercat să mă angajez, dar mi se spune că nu corespund cu fișa postului.”

DGASPC îi creşte copiii pe care ea şi-i doreşte înapoi, dar nu îi poate avea

În tot amarul acesta de vreme, de la copilul din orfelinat, la copilul adoptat, la copilul, abuzat, şi mai târziu traficat, Larisa a făcut doi copii. Unul în 2013 , altul în 2015. Pe ambii însă, din cauză că nu avea posibilităţi materiale să îi crească i-a abandonat în braţele statului. A fost angajată dar, în urma unui accident de muncă spune ea, a rămas fără serviciu. Femeia a acţionat firma angajatoare în judecată cerând reangajarea.

“Cazul Larisei Butnariu este cunoscut din 2015. Doamna a venit singură şi a cerut protecţia statului pentru cei doi copii, pentru că nu avea posibilităţi materiale să îi crească. De atunci şi până acum, copiii s-au aflat în asistenţă maternală. DGASPC a început să facă demersurile de reintegrare în familie.

Doamna locuieşte cu un bărbat într-un apartament aflat în proprietatea personală a acestuia. Doamna a fost în repetate rânduri la copiii aflaţi în asistenţă maternală, s-a interesat de ei, le-a oferit diferite cadouri. Dar tot dumneaiei a precizat că, până când nu va fi reîncadrată, nu va avea posibilitatea să îşi crească singură copiii. Drept pentru care cei mici vor râmâne în continuare în asistenţă maternală”, a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.

Cine vrea s-o ajute pe Larisa financiar, poate face acest lucru, donând bani în conturile ei.

IBAN: RO61RZBR0000060022251192 Valuta: Lei Nume banca: Raiffeisen Bank Cod swift: RZBRROBU, titular Larisa Butnariu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS