21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoronavirus: 61% dintre ţările din întreaga lume au luat măsuri problematice la nivelul standardelor democratice

Coronavirus: 61% dintre ţările din întreaga lume au luat măsuri problematice la nivelul standardelor democratice

Pentru a limita răspândirea noului coronavirus, mai mult de 60% dintre ţările din întreaga lume au luat măsuri problematice la nivelul drepturilor omului sau al standardelor democratice, indică un raport publicat miercuri de organizaţia neguvernamentală International IDEA, transmite AFP.

Studiul, care analizează cvasitotalitatea ţărilor lumii, indică faptul că – în contextul pandemiei de COVID-19 – 61% dintre acestea au luat cel puţin măsuri considerate ”ilegale, disproporţionate, fără limită de timp sau nenecesare” în cel puţin un domeniu legat de libertăţile democratice.

Pentru regimurile considerate democratice, proporţia este de 43%, în timp ce pentru regimurile autoritare ea ajunge la 90%, conform ONG-ului cu sediul la Stockholm şi specializat în analizarea situaţiei democraţiei în lume.

‘Ceea ce este mai surprinzător este că atât de multe democraţii au luat măsuri care sunt problematice’

Dacă în cazul regimurilor autoritare concluziile studiului erau previzibile, ‘ceea ce este mai surprinzător este că atât de multe democraţii au luat măsuri care sunt problematice’, a declarat pentru AFP secretarul general al International IDEA, Kevin Casas-Zamora.

India se află în fruntea clasamentului mondial stabilit de raportul ONG-ului, cu măsuri considerate îngrijorătoare

India se află în fruntea clasamentului mondial stabilit de raportul ONG-ului, cu măsuri considerate îngrijorătoare în nouă dintre cele 22 de domenii analizate (libertatea de circulaţie, libertatea de exprimare, libertatea presei etc.), în faţa Algeriei şi a Bangladeshului (opt măsuri îngrijorătoare). Urmează China, Egipt, Malayezia şi Cuba.

Rusia este prima ţară europeană în acest clasament, cu şase domenii care provoacă îngrijorare

Rusia este prima ţară europeană în acest clasament, cu şase domenii care provoacă îngrijorare, la fel ca Arabia Saudită, Myanmar, Iordania, Sri Lanka şi Zimbabwe.

În Uniunea Europeană, sunt citate cinci ţări

În Uniunea Europeană, sunt citate cinci ţări: Bulgaria (trei domenii), Ungaria (două domenii), Polonia, Slovacia şi Slovenia (un domeniu).

Restricţiile pentru libertatea presei în numele luptei contra dezinformării, folosirea excesivă a forţei (desfăşurarea de militari pentru aplicarea regulilor etc.) şi corupţia în contractele de aprovizionare în condiţii de urgenţă sanitară se află printre cele mai frecvente motive de îngrijorare, a explicat Casas-Zamora.

Studiul salută măsurile luate de unele ţări simultan cu respectarea regulilor democratice

Pe de altă parte, studiul salută măsurile luate de unele ţări simultan cu respectarea regulilor democratice: Islanda, Finlanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, Taiwan, Uruguay, Cipru, Japonia, Senegal şi Sierra Leone.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS