13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreședintele Iohannis: Misiunea justiţiei este de a asigura respectarea drepturilor fundamnetale ale cetăţenilor

Președintele Iohannis: Misiunea justiţiei este de a asigura respectarea drepturilor fundamnetale ale cetăţenilor

-

Discursul preşedintelui Klaus Iohannis în plenul CSM, în care şi-a continuat campania electorală şi a vorbit despre majorităţi parlamentare, a reuşit să irite magistraţii.

„În aceste vremuri dificile, misiunea justiţiei de a asigura respectarea drepturilor fundamnetale ale cetăţenilor a rămas la fel de actuală. (…) Este nevoie de un efort comun pentru depăşirea acestei perioade şi sunt convins că magistraţii înţeleg cel mai bine acest lucru. Această perioadă a fost însă şi o oportunitate pentru accelerarea procesului de digitalizare a proceselor. Constrângerile actuale au dovedit utilitatea noilor tehnologii. (…)

Într-o Românie europeană nimeni nu este mai presus de lege, iar justiţia trebuie să funcţioneze la întreaga sa capacitate pentru a-şi îndeplini misiunea. Prin votul la referendumul din 2019 românii au transmis clasei politice un putenic semnal că independenţa justiţiei nu este negociabilă. Românii au dat un mesaj clar şi pentru continuarea luptei anticorupţie. Suntem datori să răspundem onest tuturor acestor solicitări. Procesul de reparare a legilor justiţiei, de creare a unui cadru coerent, stabil şi de impliementare a recomandărilor MCV, Comisiei de la Veneţia şi GRECO a început deja. Motivul pentru care aceste lucruri nu s-au concretizat deja este cunoscut: o majoritate parlamentară care s-a dedicat trup şi suflet creării unor legi menite să-i apere pe infractori”, a afirmat Klaus Iohannis, pledând în continuare pentru modificări operate de  „o nouă majoritate, profund ataşată valorilor democratice”.

Simona Marcu a făcut apel la ‘o abordare matură, lipsită de partizanat’

Judecătoarea Simona Marcu, fost preşedinte CSM, a lansat un îndemn la o abordare matură, după discursul preşedintelui Iohannis.

„Ştiu că suntem în prag de alegeri, dar nu să se titreze pe marginea şedinţei noastre de astăzi titluri de genul ‘în plenul CSM se vorbeşte despre parlamentare toxice vs majorităţi parlamentare progresiste’ pentru că nu este acesta rolul nostru. Aş dori să adresez un îndemn la echilibru şi, ca să îl citez pe domnul preşedinte, o abrdare matură, lipsită de partizanat”, a afirmat Simona Marcu.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut parte de momente neplăcute joi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii. După ce a confundat şedinţa celui mai important for al justiţiei cu o tribună politică şi a vorbit despre majorităţi parlamentare, Iohannis a fost luat la întrebări de magistraţi. La final, în loc să le răspundă, Iohannis s-a ridicat şi a plecat.

Judecătoarea Gabriela Baltag îl întrebase pe Klaus Iohannis care este poziţia sa cu privire la reintroducerea serviciilor secrete în justiţie, în condiţiile în care a votat în CSAT în favoarea proiectului propus de Predoiu în acest sens.

„Vă mulţumesc tuturor şi vă doresc mult succes!”, a afirmat Klaus Iohannis la final, după care a părăsit şedinţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Șapte percheziții DNA la Complexul Energetic Oltenia

DNA efectuează joi șapte percheziții la Complexul Energetic Oltenia...

ȘTIRI GdS