12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVaccinarea anti-Covid-19 a populației în România va începe cel mai devreme în primăvară

Vaccinarea anti-Covid-19 a populației în România va începe cel mai devreme în primăvară

Vaccinarea anti-Covid-19 a populației în România va începe cel mai devreme în primăvară, a declarat astăzi Horaţiu Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, scrie hotnews.


El a spus că toate statele UE vor primi în acelaşi timp tranşele de vaccin și a reamintit că primii vaccinaţi vor fi angajații din sectorul sanitar şi persoanele din grupe de risc.


„Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm că vaccinurile vor fi folosite la cel mai înalt grad de eficienţă şi siguranţă şi să respecte toate reglementările internaţionale. Ministerul Sănătăţii are o strategie de vaccinare în România şi există etape prevăzute, precum şi o reţea de stocare şi distribuţie. Noul vaccin pe care îl vom aplica pentru SARS-CoV-2 necesită condiţii speciale de transport şi depozitare şi aceste lucruri vor fi, cu siguranţă, bine gestionate”, a afirmat astăzi Horaţiu Moldovan.

Hotărârea de guvern privind strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost adoptată în şedinţa executivului de vineri, respectivul act precizând, totodată, care sunt grupurile prioritare: angajaţii din domeniul Sănătăţii, asistenţei sociale, cei din categoria de risc şi personalul din „domenii-cheie”.

Vaccinarea va fi gratuită și voluntară

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, afirma, într-un interviu pentru HotNews.ro, că scenariul cel mai optimist este ca primele doze de vaccin să ajungă în România la sfârșitul lunii decembrie, iar în cel mai pesimist scenariu, în primul trimestru din 2021.

Populația se va putea vaccina după aproximativ două-trei luni de la debutul campaniei de vaccinare în țara noastră, iar vaccinarea va fi gratuită și voluntară.

El mai spunea că România va primi de la Comisia Europeană, în tranșe, 10,7 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19. Prima tranșă va fi de aproximativ 1,2 milioane de doze, dacă vaccinul va ajunge în decembrie. Dacă va ajunge în ianuarie, cantitatea va fi dublă: atât cea din decembrie, cât și cea din ianuarie.

În distribuirea și transportul vaccinului vor fi implicate Armata și structuri din Ministerul de Interne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS