3.5 C
Craiova
sâmbătă, 6 martie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Turcia condamnă 337 de persoane la închisoare pe viaţă pentru lovitura de stat eşuată din 2016

Turcia condamnă 337 de persoane la închisoare pe viaţă pentru lovitura de stat eşuată din 2016

Un tribunal turc a condamnat astăzi 337 de persoane – majoritatea ofiţeri şi poliţişti – la închisoare pe viaţă, în principalul proces ce vizează lovitura de stat eşuată din 2016, relatează AFP, citată de news.ro.

Aceste persoane au fost găsite vinovate de ”tentativă de răsturnare a ordinii consitituţionale”, de ”tentativă de asasinare a preşedintelui” şi de ”omucideri voluntare”.

Între persoanele condamnate se află piloţi care au bombardat mai multe locuri emblematice la Ankara – precum parlamentul, şi ofiţeri care au condus lovitura în forţă la baza militară Akinci.

Patru inculpați au primit pedeapsa maximă

Alte 60 de persoane au fost condamnate la diverse pedepse cu închisoarea, iar alte 75 au fost achitate, potrivit unui rezumat al verdictului obţinut de AFP.

Patru civili – inclusiv omul de afaceri Kemal Batmaz – au fost condamnaţi, de asemenea, la câte 79 de pedepse cu închisoarea pe viaţă agravante.

Pedeapsa cu închisoarea pe viaţă ”agravantă”, care prevede condiţii de detenţie mai strictă, a înlocuit în arsenalul juridic turc pedeapsa cu moartea, abolită în 2004.

În total, 475 de persoane erau judecate în acest proces, considerat principala procedură cu privire la puciul eşuat din noaptea de15 spre 16 iulie 2016.

Soarta celorlalţi acuzaţi este încă necunoscută, însă tribunalul urma să-şi anunţe hotărârea astăzi.

Participanții la puci sunt căutați și în prezent

Erdogan îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen de faptul că a urzit tentativa de lovitură de stat. Gülen, un fost aliat al preşedintelui turc, care trăiește acum în Statele Unite, neagă orice implicare.

După puciul eşuat, autorităţile îi vânează neîncetat pe susţinătorii lui Gülen şi au declanşat epurări de o amploare fără precedent în istoria modernă a Turciei.

Câteva zeci de mii de oameni au fost arestaţi, iar peste 140.000 de persoane au fost destituite sau suspendate din funcţii.

Valuri de arestări continuă în prezent, însă ritmul acestora a scăzut la cinci ani de lovitura de stat eşuată.

300 de procese

Alte procese – cu un număr şi mai mare de acuzaţi – sunt în curs.

Astfel, peste 520 de persoane sunt judecate într-un proces în legătură cu activităţile gărzii prezidenţiale în noaptea puciului ratat.

Nu mai puţin de 289 de procese în legătură cu tentativa de lovitură de stat s-au încheiat deja, iar alte zece sunt pe rol.

Tribunalele au condamnat până în prezent peste 4.100 de persoane – pe 2.500 dintre ele la pedepse cu închisoarea pe viaţă, potrivit unor date oficiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Polițiștii din Olt, verificări la sânge: 1.400 de persoane...

Polițiștii din Olt, verificări la sânge: 1.400 de persoane în 24 de ore.

ȘTIRI GdS

Ce spune premierul Florin Cîțu despre o creștere a...

Premierul Florin Cîțu susține că nu vor crește taxele și nici nu vor fi introduse altele noi.

​Rata de infectare cu Covid-19, în creștere. Vezi situația...

Rata de infectare cu Covid-19 este în creștere atât în București, cât și în mai multe județe din țară.

4.064 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de...

4.064 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore.

Cel mai tânăr român se imunizează astăzi contra Covid-19....

Cel mai tânăr român se imunizează contra Covid-19. Este vorba de un adolescent de 16 ani și trei luni, programat sâmbătă la vaccinare.

Rafila: Numărul infecțiilor cu coronavirus va crește. E posibil...

Numărul infecțiilor cu coronavirus va crește. Alexandru Rafila susține că este posibil să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi.