16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCazurile de Covid-19 la nurci se extind în Europa

Cazurile de Covid-19 la nurci se extind în Europa

Autoritățile lituaniene au anunțat joi că au detectat primele cazuri de coronavirus la nurcile dintr-o fermă din centrul țării, relatează AFP și Reuters. O persoană care lucrează la această fermă a fost testată pozitiv pentru coronavirus, a anunțat agenția veterinară din această țară baltică.

„Rezultatele arată că un angajat al fermei ar fi putut transmite SARS-CoV-2 la nurcă”, a declarat șeful agenției, Darius Remeika, într-un comunicat.

Zeci de nurci vor fi ucise, dar nu este planificată sacrificarea în masă pentru moment, potrivit serviciilor veterinare.”În acest moment ferma se află în izolare, dar am spus să sacrifice 40 de nurci care au fost în contact apropiat cu cele infectate. Restul vor fi supravegheate și orice decizie va fi luată pe măsură ce situația se schimbă”, a spus o purtătoare de cuvânt a agenției sanitare din Lituania, potrivit Reuters.

Lituania are 86 de ferme cu un total de aproximativ 1,6 milioane de nurci.

Autoritățile au început să efectueze teste în aceste ferme luna aceasta după ce au fost raportate cazuri de coronavirus în fermele de pe continent.

Danemarca a sacrificat două treimi din efectivul său de 15 până la 17 milioane de nurci, iar Irlanda se pregătește, de asemenea, să efectueze un sacrificiu în masă.

Acest mic mamifer crescut pentru blana sa este singurul animal cunoscut până în prezent care s-a dovedit că poate fi infectat cu noul coronavirus și recontamina oamenii.

Oamenii de știință au avertizat cu privire la riscul unei mutații a virusului la aceste animale care ar putea afecta eficacitatea viitoarelor vaccinuri împotriva Covid-19.

Autoritățile au spus că mutația arată o eficiență mai redusă a anticorpilor umani.
Potrivit Reuters, Franța și Polonia au identificat și ele primele cazuri de Covid-19 la nurci în ultimele săpătămâni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS