23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncepe procesul în care Nicolas Sarkozy este judecat pentru corupție

Începe procesul în care Nicolas Sarkozy este judecat pentru corupție

În această după-amiază are loc la Paris prima înfățișare în procesul în care Nicolas Sarkozy este judecat pentru corupție, scrie ansa.

Un proces fără precedent

Nicolas Sarkozy va apărea în fața judecătorilor într-un caz de corupție bazat pe interceptări, în care este inculpat alături de avocatul său Thierry Herzog și de fostul magistrat Gilbert Azibert, ambii implicați într-un proces fără precedent în Republica a V-a.

Sarkozy este primul șef de stat francez care se prezintă în fața judecătorilor în calitate de inculpat. Înaintea lui, doar Jacques Chirac a mai fost pus sub acuzare și condamnat, în 2011, în scandalul angajărilor false de la Primăria Parisului, dar acesta nu a apărut niciodată în sala de judecată din cauza stării sale de sănătate precară.

Procesul ar putea începe cu o amânare

Nicolas Sarkozy, în vârstă de 65 de ani, care tocmai a scăpat de acuzațiile că ar primit mită de la libieni după ce martorul-cheie și retras mărturia împotriva sa, a promis că va fi „combativ” în fața instanței și a repetat în ultimele zile că nu este „corupt”.

Procesul este de așteptat să dureze până pe 10 decembrie, dar rămâne suspendat, dar ar putea fi amânat la cererea fostului magistrat Azibert, 73 de ani, din motive medicale.

Sarkozy, vizat de mai multe procese

Cazul interceptărilor telefonice sau „afacerea Bismut” este legat de cel al mitei libiene pentru campania prezidențială din 2007. Când judecătorii au verificat telefonul mobil al fostului președinte în 2013, pentru a investiga presupușii bani veniți de la Tripoli, au descoperit că Sarkozy a folosit o linie secretă sub numele „Paul Bismuth” pentru a comunica cu avocatul său, Herzog. 

Procuratura consideră că unele conversații interceptate au dezvăluit existența unui „pact” de corupție: Sarkozy, prin Herzog, i-ar fi dat „o mână” lui Azibert pentru a obține o poziție în principatul Monaco la care aspira (și pe care nu a obținut-o niciodată). În schimb, Azibert ar fi furnizat informații secrete despre o anchetă inițiată de Curtea de Casație împotriva fostul șef de stat, într-un alt scandal, „Bettencourt“, numit după moștenitorul companiei L’Oreal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS