-1 C
Craiova
marți, 24 noiembrie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Un spray nazal anti-Covid-19 a fost realizat de cercetătorii de o universitate engleză

Un spray nazal anti-Covid-19 a fost realizat de cercetătorii de o universitate engleză

Un spray nazal capabil să prevină infecția cu Covid-19 și să împiedice transmiterii virusului de la purtător a fost realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Birmingham din Anglia, transmite Sky News, citat de digi24.

Potrivit studiului, care încă nu a fost evaluat de alți specialiști din domeniu, sprayul respectiv prinde și acoperă virusul înăuntrul nasului, de unde poate fi eliminat prin suflarea nasului sau înghițire.

Având în vedere că virusul este prins de spray, aceasta previne inhalarea de către corp, așa că orice particule virale care trec de la o persoană la alta prin strănut sau tuse, aceea din urmă este mai puțin probabil să fie infectată de particule active de virus, potrivit cercetătorilor.

„Deși nasurile noastre filtrează mii de litri de aer în fiecare zi, nu prea există o protecție față de infecție, iar majoritatea virusurilor din aer sunt transmise prin pasajul nazal. Sprayul pe care l-am conceput oferă acea protecție, dar poate preveni și trecerea virusului de la o persoană la alta”, a declarat profesorul Liam Grover, unul dintre autorii studiului.

Echipa și-a propus să creeze un spray care poate acoperi interiorul nasului în mod egal și să rămână acolo unde a fost pulverizat.

Sprayul a prevenit infecția până la 48 de ore

Potrivit documentelor de analiză, este compus din doi polimeri polizaharidici. Unul este un agent antiviral denumit caragenan, care este folosit în mod obișnuit în mâncare, ca agent de îngroșare. A doua este o soluție numită gelan, care a fost aleasă datorită abilității sale de a se lipi de celule din interiorul nasului.

Experimentele din laborator ce au folosit culturi de celule au arătat că sprayul a prevenit infecția până la 48 de ore.

Cercetătorii spun că aplicarea în mod regulat a sprayului ar putea reduce semnificativ transmiterea bolii, și cred că ar putea fi în mod special folositoare în zone unde aglomerarea poate fi mai puțin evitată, precum în timpul unui zbor sau în clasă.

Un purtător de cuvânt al Universității din Birmingham a declarat pentru Sky News că „nu există o finanțare specifică” pentru proiect, însă cercetătorii “au lucrat la fomulări pentru picături pentru ochi care erau finanțate prin Consiliul de Cercetare Medicală și Institutul Național pentru Cercetare a Sănătății”.

„Au putut să aplice ce au învățat în acel domeniu pentru dezvoltarea pulverizatorului”, a adăugat acesta.

Sprayul nu înlocuiește purtarea măștii și spălarea mâinilor

Richard Moakes, coautor al cercetării, a spus: „Pulverizatorul este făcut din produse deja disponibile care sunt folosite în produse alimentare și medicamente, și am construit intenționat aceste condiții în procesul nostru de design. Asta înseamnă că, cu partenerii adecvați, am putea începe producția în masă în câteva săptămâni”.

„Astfel de produse nu înlocuiesc măsurile existente precum purtarea măștii și spălarea mâinilor, care vor continua să fie vitale în prevenirea răspândirii virusului. Ceea ce însă va face acest spray este să adauge un al doilea strat de protecție pentru a preveni și încetini transmisia virală”, a mai spus cercetătorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Județul Ilfov intră în scenariul roșu

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov...

ȘTIRI GdS

Județul Ilfov intră în scenariul roșu

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a decis ca începând de luni seară, de la ora 20.00, timp de două săptămâni,...

Regele Spaniei Felipe al VI-lea se află în carantină

Regele Spaniei Felipe al VI-lea a intrat pentru zece zile de carantină după ce a intrat în contact cu o persoană care...
00:15:25

Guvernul a aprobat rectificarea Bugetului de stat și a...

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, cea de-a treia rectificare bugetară din 2020, care majorează deficitul bugetar la 9,1% din Produsul...

Un somn bun protejează inima

Persoanele care au un somn odihnitor au mai puține șanse de a dezvolta insuficiență cardiacă în decurs de 10 ani comparativ cu...

ISJ Dolj a scos 78.000 de euro în lupta...

ISJ Dolj a scos 78.000 de euro în lupta împotriva coronavirusului

Pasajul Gârlești ridică „bariera” peste calea ferată

Proiectul de peste 66 de milioane de lei al Primăriei Craiova pentru construcția Pasajului de pe strada Gârlești se află în etapa...