10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine ne scapă de copacii arși ?

Cine ne scapă de copacii arși ?

Copacii de pe marginea unui drum județan din Dolj sunt un adevărat pericol pentru autovehiculele aflate în circulație. Trunchiurile arborilor au luat foc în urma unui incendiu de vegetație. Acestea au fost atât de afectate, că abia se mai țin în rădăcini și riscă la orice adiere de vânt să se prăbușească pe carosabil. Copacii au fost mistuiți de foc pe interior și unii dintre ei abia se mai țin în scoarță.

Toaletarea copacilor arși în comuna Goicea

În fapt, incendiul a avut loc cu ceva timp în urmă, în localitatea doljeană Goicea, dar s-a extins și pe raza localității Măceșu de Sus. Localnicii au dat foc la miriște, iar focul s-a întins până în zona carosabilului. A fost atât de puternic încât a cuprins și trunchiurile copacilor de pe marginea drumului 561H. Localnicii au stins cu greu focul, dar era prea târziu pentru plopii plantați pe marginea drumului. Zeci de arbori au fost afectați, mai ales trunchiurile acestora. Focul a pătruns în trunchiul copacilor și a lăsat scobituri adânci. Mulți dintre plopii de pe marginea drumului abia se mai țin în rădăcini. Aceștia pot să se prăbușească la prima adiere de vânt mai puternică. Autoritățile locale din comuna doljenă Măceșu de Sus au tras un semnal de alarmă asupra acestui pericol, dar nimeni nu le-a luat în seamă.

”Localnicii din comuna Goicea au dat foc vegetației și au afectat plopii de pe marginea drumului. La momentul respectiv a venit poliția. Eu am sunat la 112, ulterior am făcut adresă și la Consiliul Județean, dar nu au luat nici o măsură. Au rămas aceste cioate pe marginea drumului și sunt un adevărat pericol. Sper să vină cei de la drumuri și poduri sau cine răspunde să le taie “, a declarat pentru GdS, Ciprian Marian Nicu, viceprimarul localității Măceșu de Sus.

Pompierii nu au fost chemați

Despre incendiul din localitate doljeană Goicea, ISU Dolj nu a fost informat la momentul respectiv. În fapt, nu Inspectoratul are acum atribuții în debarasarea acestor copaci.

Trunchi de copac mistuit de foc

”Noi nu am fost anunțați cu privire la acest incendiu. Posibil ca localitățile respective să aibă un Serviciu voluntar pentru situații de urgență și acesta a intervenit la stingerea incendiului. În baza de date noi nu avem semnalat un astfel de incendiu nici în luna octombrie și nici în noiembrie “, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dolj, Tania Vîlceanu.

LDP Dolj intervine

În acest caz, rezolvarea poate veni de la Societatea de Drumuri și Poduri. Societatea este singura abilitată să taie sau să recoroneze acești copaci. Mai degrabă să-i fasoneze, fiindcă tăierea acestora de la nivelul solului este mai greoaie.

Copaci arși în comuna Goicea

„Da, au ars mai mulți plopi de pe marginea drumului județean, în zona localităților Goicea și Măceșu de Sus. Noi avem obligația să debarasăm acești copaci.Unul singur s-a prăbușit. Restul au fost recoronați. Am înțeles că cineva în vecinătatea drumului a dat foc la miriște. Noi putem să-i fasonăm ca să nu fie un pericol pentru circulația rutieră. Nu-i putem tăia de tot pentru că este o procedura mai complicata. Cei de la Silvic trebuie să-i marcheze. Apoi trebuie să fac o licitație ca să găsesc pe cineva să-i taie și să cumpere materialul lemnos. Sunt anumite firme agreate, dar acestea nu-și doresc acest lucru. Lemnul de pe marginea drumurilor nu este de calitatea unui lemn din pădure. Nu este specificul nostru. Noi putem să fasonăm acești copaci, tăiem crengile inferioare”,

a declarat Alin Golumbeanu, director Societatea pentru Lucrări de Drumuri și Poduri Dolj.

Copacii rămași după toaletare

În cursul acestei săptămâni angajații de la LDP Dolj au intervenit pentru curățarea ramurilor copacilor afectați de incendiu. Ce-i drept, localnicii din zona celor două localități nu prea sunt mulțumiți de rezultatul lucrărilor de recoronare făcute de societatea subordonată Consiliului Județean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS