10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMaia Sandu câștigă alegerile din Republica Moldova

Maia Sandu câștigă alegerile din Republica Moldova

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), proeuropeana Maia Sandu, este pe punctul de a câştiga detaşat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, ea având un avans de aproape 15% după numărarea a 99,53% din voturi, anunță agerpres.

Maia Sandu, 48 de ani, devine prima femeie președinte din istoria țării. Ea l-a învins la aceste alegeri pe actualul președinte, socialistul Igor Dodon, cu un scor de peste 57%.

52,78% – prezența la vot

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de CEC, până astăzi la ora 6.00, au fost centralizate procesele-verbale din 2.133 din cele 2.143 de secţii de votare. Maia Sandu a primit 932.477 din totalul celor 1.622.100 de voturi valabil exprimate, ceea ce reprezintă 57,49%.

Contracandidatul său, actualul preşedinte Igor Dodor, care a candidat ca independent, dar care a fost susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost votat de 689.623 dintre alegători, respectiv 42,51%.

La secțiile de votare din afara țării, după procesarea a peste 85% din buletinele de vot, Maia Sandu conduce categoric cu peste 92% din voturi obținute, în timp ce Igor Dodon a primit doar 7,5% din voturi.

În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova s-au prezentat la urne 1.650.104 alegători, ceea ce reprezintă 52,78% din totalul cetăţenilor cu drept de vot.

Președintele Klaus Iohannis a felicitat-o pe Maia Sandu

Președintele Klaus Iohannis a felicitat-o pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Într-o postare pe twitter, șeful statului spune că cetățenii au ales astfel ”continuarea drumului european și democratic”.

”O felicit pe @sandumaiamd pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din #RepublicaMoldova! Cetățenii au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Rep. Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a transmis Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS