14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfesorii din Gorj cer tablete și laptopuri pentru orele online

Profesorii din Gorj cer tablete și laptopuri pentru orele online

Profesorii din Gorj cer tablete și laptopuri pentru desfășurarea orelor online. Cu toate că de două luni de zile există legislația în baza căreia autoritățile să achiziționeze echipamente pentru profesori încă nu au fost elaborate normele metodologice pentru punerea în aplicare a legii respective.

Prin urmare, profesorii se descurcă așa cum pot, dacă sunt nevoiți să le predea elevilor în scenariul galben sau roșu, adică orele să se desfășoare online.

Există și unități de învățământ care dețin echipamente și cadrele didactice pot să le folosească, însă sunt și unități de învățământ cu mii de elevi și cu un număr mare de profesori. Nu există posibilitatea ca pentru toată lumea să fie puse la dispoziție echipamentele necesare. Mai sunt și zone unde sunt probleme din cauza rețelei de internet și cursurile devin greu de desfășurat.

Cer tablete pentru toți profesorii

Constantin Huică, președintele Uniunii Județene a Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj, solicită ca toți profesorii să beneficieze de echipamente gratuite pentu învățământul online, din partea angajatorului, potrivit legii. Acesta este obligat să le pună la dispoziție salariaților echipamentele necesare pentru desfășurarea în bune condiții a activității.

„Sub multe aspecte suntem în situația de acum câteva luni. Oare ce se va întâmpla în momentul în care se va intra cu toate școlile din județ și din țară în scenariul roșu și o să ne trezim că nu toată lumea are echipamente, elevi sau profesori și nu este disponibil internetul ori dacă e disponibil nu are calitate. Eu mă aflam la țară și am convocat în calitate de diriginte părinții la o ședință și pur și simplu nu am putut să comunicăm, din cauză că erau probleme mari cu rețeaua de internet. Avem legea, dar nici acum nu avem disponibile normele metedologice. Nu este posibil așa ceva, să stai două luni de zile și să așteptăm după echipamente. Nu toți profesorii au o situație materială extraordinară, să dispună oricând de laptopuri bune sau de alte echipamente. Sunt mulți care au laptopuri vechi care nu corespund pentru desfășurarea în bune condiții a orelor online. Nu ai cum să îți faci orele dacă nu sunt întrunite condițiile din punct de vedere tehnic”, a declarat Constantin Huică, liderul de sindicat al profesorilor din Gorj. În învățământul preuniversitar din Gorj activează peste 4.000 de profesori.

Nu primesc nici măști

Președintele Uniunii Județene a Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj a mai spus că este o problemă și în privința asigurării echipamentelor de protecție. Profesorii își cumpără singuri măștile de protecție, cu toate că tot angajatorul ar trebui să le asigure. În multe școli profesorii și copiii beneficiază doar de substanțe dezinfectante.

„Este obligatoriu ca măștile de protecție să fie acordate tot de angajator, așa cum se întâmplă în alte sectoare de activitate. Nu este cazul. În mare parte profesorii din Gorj își cumpără singuri aceste măști de protecție. Sunt dascăli care au ore la foarte multe clase în timpul unei săptămâni și chiar la două-trei școli. Este nevoie ca pe parcursul unei singure zile să schimbe mai multe măști de protecție pentru a se proteja pe sine, pe elevi și pe cei din jur”, a mai spus liderul sindical Constantin Huică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS