12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis: Suntem în pandemie. Ce s-a putut face s-a făcut, nu trebuie să căutăm vinovați

Iohannis: Suntem în pandemie. Ce s-a putut face s-a făcut, nu trebuie să căutăm vinovați

Întrebat în conferința de presă din această seară cine se face vinovat de creșterea numărului de cazuri de Covid-19 și dacă guvernul are vreo responsabilitate, preşedintele Iohannis a răspuns că nu trebuie căutați acum vinovați, ci trebuie căutate soluții.

„Suntem în pandemie. Ce s-a putut face, s-a făcut. Nu trebuie să căutăm acum vinovați“, a spus Iohannis.

La întrebările ce vizau diferențele foarte mari din raportări privind rata de infectare în București, cifrele în baza cărora se calculează și lipsa de transparență a instituțiilor, preşedintele a răspuns că este de dorit să avem aceleași date, însă pandemia nu se răspândește matematic.

„E de dorit să avem aceleași date. Să vă explic ce trebuie și nu să citim. Datele prezintă fluctuații de la o zi la alta. Pandemia nu se răspândește matematic, ci prin contact de la o persoană la alta. Știm că numărul de testări e diferit de la o zi la alta. Ce mă ingrijorează e numărul de internări, persoane la terapie intensivă și, regretabil, de decese“.

Iohannis a subliniat, din nou, că nu suntem în situaţia în care să ne gândim la un nou lockdown, cum fac alte ţări, şi că pandemia a fost gestionată bine până acum.

„Aflăm de la buletinele de ştiri, şi de la dumneavoastră, şi de la alţii, că la noi pandemia e în extindere, dar în realitate lucrurile la noi au fost gestionate până acum bine. Chiar statele despre care vorbiţi au un număr de cazuri mult mai mare ca noi, chiar raportat şi la populaţie. Ei au fost nevoiţi să ia măsuri drastice. Noi nu ne dorim acest lucru (…) Spun de fiecare dată autorităţilor şi românilor să combată eficient răspândirea acestei epidemii. Noi cu mască, cu igienizare, iar autorităţile cu măsuri, cum am spus şi ieri, extinderea locurilor la ATI. Nu ne dorim un aşa numit lockdown. Deocamdată, situaţia nu ne duce cu gândul la o carantină sau un lockdown”, a afirmat Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS