22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii spanioli au declanşat grevă naţională

Medicii spanioli au declanşat grevă naţională

Extenuați după o luptă de peste șase luni cu pandemia de coronavirus, doctorii spanioli au început astăzi o grevă națională, prima din ultimii 25 de ani, scrie AFP, citată de hotnews.

Din cauza măsurilor de distanțare socială și a serviciului minim impus de autorități, în fața parlamentului din Madrid au venit doar circa 50 de doctori pentru a protesta, la apelul Confederației naționale a sindicatelor medicilor (CESM).

Dar, potrivit CESM, aproximativ 85% dintre cei 267.000 de doctori spanioli au participat la grevă, majoritatea de manieră simbolică, asigurând serviciile medicale.

Prima grevă a medicilor din ultimii 25 de ani

Acestă grevă într-una dintre cele mai îndoliate țări de pandemia de Covid-19 reprezintă o premieră în ultimii 25 de ani, în condițiile în care mobilizarea doctorilor este de obicei regională în Spania, competențele în materie de sănătate ținând de regiuni.

Sergio Casabona, un gastroenterolog prezent în fața parlamentului, a declarat că „picătura care a umplut paharul“ a fost decretul, publicat la sfârșitul lui septembrie, care permite relocarea doctorilor, indiferent de specializare, la alte servicii spitalicești, în funcție de nevoi.

O reformă motivată de pandemia de Covid-19, a spus la vremea aceea Ministerul Sănătății.

Guvernul a anunţat majorarea bugetului alocat Sănătăţii

La distanță de mai mulți metri, cu halate albe și măști FFP2, protestatarii afișau pancarte care arătau un grup de pacienți alături de doctorul lor pe punctul de a fi striviți de un bocanc militar, cu sloganul „Grevă națională, salvați Sănătatea“.

În acest context, guvernul spaniol a anunțat astăzi că bugetul Sănătății publice va fi majorat cu 151%, cu o alocare suplimentară de trei miliarde de euro, dintre care 2,4 miliarde vor veni din fondul european de relansare și vor fi destinate cumpărării de vaccinuri și întăririi rețelei publice de doctori generaliști.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS