17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriză de vaccin antigripal în Europa, din cauza cererii mari

Criză de vaccin antigripal în Europa, din cauza cererii mari

Creşterea cererii pentru vaccinuri antigripale a dus la o criză în unele oraşe europene, amplificând riscul producerii unei posibile duble epidemii, de gripă şi de Covid-19, scrie Reuters, citată de news.ro.

Multe guverne au mărit comenzile de vaccinuri antigripale în acest an şi au lansat campanii de încurajare a oamenilor să se vaccineze.

70.000 de europeni mor anual din cauze legate de gripă

Obiectivul este ca vaccinările să aibă loc mai devreme ca de obicei şi să acopere o parte mai mare din populaţia continentului de 450 de milioane de persoane, pentru a reduce povara asupra serviciilor de sănătate.

Producători mari, cum ar fi GlaxoSmithKline, Sanofi, Abbot şi Seqirus, au mărit livrările în Europa, în medie cu 30%, anticipând cererea mai mare. Companiile produc la capacitate maximă şi nu pot satisface cererea suplimentară în totalitate, a anunţat Vaccines Europe, care reprezintă producătorii.

Sezonul gripal european începe în octombrie, iar numărul infecţiilor creşte de obicei între mijlocul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie, potrivit datelor Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor.

Virusurile gripale sezoniere provoacă între 4 milioane şi 50 de milioane de infecţii în fiecare an şi până la 70.000 de europeni mor din cauze legate de gripă, în special în rândul oamenilor în vârstă şi din grupurile cu risc.

Trebuie prevenită o dublă epidemie, gripă şi Covid-19

Măsurile de precauţie pentru reducerea transmiterii Covid-19, cum ar fi distanţarea socială, purtarea măştilor şi spălarea mâinilor, pot ajuta la reducerea infecţiilor în acest sezon.

Anul acesta a existat o transmitere gripală „foarte limitată“ în emisfera sudică din acest motiv, a declarat Sylvie Briand, directorul Global Infectious Hazard Preparedness din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, într-un briefing de săptămâna trecută.

Chiar şi aşa, infecţiile cu coronavirus, în creştere pe tot continentul, l-au determinat pe comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, să avertizeze luna trecută despre riscul unei „unei duble epidemii de Covid-19 şi de gripă“.

Experţii medicali solicită ca mai mulţi oameni să fie vaccinaţi pentru a preveni o criză mai profundă.

„Este nevoie de prevenirea unui val dublu de epidemii, gripă plus Covid-19”, a spus Clemens Wendtner, medic şef de infecţiologie şi medicină tropicală la Clinica Schwabing din München, care recomandă persoanelor cu vârsta sub 60 de ani să se vaccineze în acest an.

Polonia

Ministerul Sănătăţii din Polonia a anunţat că a cumpărat 3 milioane de doze de vaccin în acest an şi că va cumpăra mai multe dacă va fi necesar – începând de marţi a primit 1,6 milioane de doze.

Belgia

În Belgia, o treime din vaccinurile comandate nu au fost încă livrate şi unele vor ajunge mai târziu decât de obicei, potrivit agenţiei pentru medicamente. Guvernul a rezervat aproape 3 milioane de vaccinuri anul acesta, cu 10% mai multe decât anul trecut.

Austria

În Klagenfurt, un oraş din sudul Austriei cu 100.000 de locuitori, autorităţile au anunţat că au făcut comanda obişnuită pentru vaccinuri în ianuarie şi că au încercat fără succes să îşi mărească cota în momentul declanşării pandemiei.

„Există deja o criză gravă de vaccinuri antigripale în toată Austria şi o nevoie acută de acţiune“, a spus consilierul Franz Petritz.

Guvernul austriac a comandat 1,25 milioane de doze de vaccin pentru populaţia sa de aproape 9 milioane, cu 60% mai multe faţă de anul trecut, a anunţat Ministerul Afacerilor Sociale.

Vaccinurile au început să sosească abia de la jumătatea lunii septembrie şi durează până ajung la centrele de vaccinare din întreaga ţară, potrivit ministerului, adăugând că nu este clar dacă vor fi necesare mai multe.

Având în vedere timpul lung necesare pentru producerea vaccinurilor antigripale, producătorii au făcut toate eforturile posibile pentru a creşte producţia în circumstanţe excepţionale, a arătat Vaccines Europe. Dar capacitatea de a face mai mult acum este limitată.

Alocarea dozelor către ţări are loc de obicei cu un an sau mai mult înainte de un sezon gripal, iar producţia pentru emisfera nordică începe la începutul lunii martie.

Durata scurtă de valabilitate face, de asemenea, dificilă adaptarea la circumstanţe neprevăzute, a spus o purtătoare de cuvânt a GSK.

Compania caută să producă şi să distribuie mai multe vaccinuri pentru 2020 şi anii următori, dar se aşteaptă ca cererea să depăşească în continuare capacitatea de producţie.

Sanofi şi AstraZeneca livrează volume record şi au pus la dispoziţie o cantitate suplimentară, au spus purtătorii de cuvânt ai producătorilor de medicamente.

Italia

Cererea de doze de vaccin antigripal a crescut în Italia cu peste 40% faţă de anul trecut, la 17 milioane, a declarat Massimo Scaccabarozzi, preşedintele asociaţiei companiilor farmaceutice italiene.

Dar unele autorităţi locale au început să comande vaccinuri abia în această lună.

„Am atins deja limita posibilităţilor noastre industriale. Nu ştiu dacă şi în ce măsură va fi posibilă creşterea în continuare a cantităţii dacă vor exista alte cereri, a spus Scaccabarozzi”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS