24.5 C
Craiova
luni, 8 august, 2022
Știri de ultima orăActualitateAvortul din cauza malformațiilor congenitale, interzis în Polonia de Tribunalul Constituțional

Avortul din cauza malformațiilor congenitale, interzis în Polonia de Tribunalul Constituțional

Tribunalul Constituțional, cea mai înaltă instanță a Poloniei, a decis că o lege care permite avortul din cauza defectelor congenitale este neconstituțională. În felul acesta a fost limitat și mai mult unul dintre cele mai restrictive cadre legale privind avortul din Europa, potrivit Reuters.

Hotărârea a venit după ce o moțiune a fost introdusă de mai mulți parlamentari de dreapta care argumentează că avortul din acest considerent încalcă articolul din constituția poloneză care afirmă că viața fiecărui individ este protejată.
Decizia de astăzi a Tribunalului Constituțional interzice în practică întreruperea sarcinilor în cazul în care sunt depistate defecte congenitale.

Legea contestată a fost introdusă în 1993

Legea contestată a fost introdusă în 1993, fiind un compromis greu câștigat în țara predominant catolică. După intrarea în vigoare a deciziei Tribunalului Constituțional, avortul va rămâne permisibil doar în cazul în care sarcina periclitează sănătatea sau viața mamei sau dacă este rezultatul unui viol sau incest.

Restricționarea adițională a avorturilor a fost un deziderat al partidului conservator Lege și Justiție

Restricționarea adițională a avorturilor a fost un deziderat al partidului conservator Lege și Justiție (PiS) încă de când acesta a venit la putere, în urmă cu cinci ani. Inițiativele precedente au fost abandonate, însă, în urma unor proteste publice masive.

Președintele Andrzej Duda s-a pronunțat și el în favoarea noi restricții

Tribunalul Constituțional, a cărui reformare de către PiS a declanșat un conflict cu Uniunea Europeană în legătură cu respectarea statului de drept, este acuzat de partizanat politic în favoarea partidului de guvernământ. Președintele Andrzej Duda s-a pronunțat și el în favoarea noi restricții.
ONG-ul polonez Akcja Demokracja (Acțiunea Democratică) a afirmat că a strâns peste 210.000 de semnături împotriva înăspririi legii, dar că mobilizarea pentru proteste a fost îngreunată din cauza pandemiei de COVID-19.

Polonia a înregistrat anul trecut 1.100 de avorturi

Polonia, o țară cu 38 de milioane de locuitori, a înregistrat anul trecut 1.100 de avorturi, potrivit datelor oficiale. Majoritatea au fost autorizate din cauza unor malformații congenitale ale fetusului.
Însă ONG-urile pentru drepturile femeilor afirmă că numărul cetățenelor poloneze care apelează la clinici străine sau clandestine pentru o întrerupere de sarcină ar putea ajunge până la 200.000 anual.

Tentative ale guvernării PiS de a înăspri legea avortului au fost abandonate în 2016 și 2018 după ce zeci de mii de persoane au protestat împotriva măsurii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS