5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNereguli descoperite de Corpul de Control al premierului la Aeroporturi Bucureşti

Nereguli descoperite de Corpul de Control al premierului la Aeroporturi Bucureşti

Cea mai mare parte a obiectivelor din Programele de investiţii ale Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti, începând din 2018, nu au fost realizate sau au fost realizate parţial, indică raportul Corpului de Control al prim-ministrului, care precizează că în 2018 gradul de realizare a programelor de investiţii a fost de 4,31%, iar 2019 a fost de 11,67%, una dintre cauze fiind ”programarea nerealistă a obiectivelor de investiţii”.

”În anii 2018 şi 2019, la nivelul CNAB S.A. a fost înregistrat un grad de realizare a Programelor de investiţii, de 4,31%, respectiv de 11,67%. De asemenea, un grad de realizare foarte scăzut a fost înregistrat la capitolul „lucrări de investiţii”, de 1,35%, în anul 2018, şi de 2,46%, în anul 2019”, relevă raportul Corpului de Control al prim-ministrului, care a vizat perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2018 şi până în prezent.

Poitrivit documentului, cea mai mare parte a obiectivelor/proiectelor conţinute în Programele de investiţii din această perioadă, nu au fost realizate sau au fost realizate parţial.

Ce a descoperit Corpul de Control

Cauzele identificate sunt:

  • programarea unor obiective de investiţii fără a exista o strategie de prioritizare coerentă şi asumată la nivelul companiei;
  • întârzieri în elaborarea şi aprobarea Referatelor de necesitate pentru unele lucrări şi/sau proiecte aferente investiţiilor;
  • aprobarea tardivă a bugetelor de venituri şi cheltuieli aferente exerciţiilor bugetare din anii 2018 (la data de 16.07.2018) şi 2019 (la data de 12.08.2019)31, cauzată, în mare măsură, de procesul bugetar derulat la nivelul companiei, respectiv de avizarea cu întârziere a bugetelor anuale în cadrul AGA (pentru exerciţiul bugetar 2018 prin Hotărârea nr. 6/08.06.201832 şi pentru exerciţiul bugetar 2019 prin Hotărârea nr. 5/09.05.201933).

”În aceste condiţii, Serviciul Investiţii şi Dezvoltare a avut la dispoziţie termene relativ scurte pentru elaborarea caietelor de sarcini a procedurilor de atribuire aferente realizării obiectivelor de investiţii, întrucât potrivit instrucţiunii AB-SID IL-01/Rev.2 „Programarea elaborării caietelor de sarcini, de către Serviciul Investiţii şi Dezvoltare”, aceste proceduri se derulează după aprobarea bugetului”, indică Raportul Corpului de Control.

De asemenea,ale cauze sunt ”programarea nerealistă a obiectivelor de investiţii în raport cu capacitatea de realizare şi/sau timpul necesar de realizare al acestora, coroborată cu necesităţile operaţionale” şi ”programarea de către companie a unor investiţii fără a respecta propriile planuri de măsuri asumate sau termenele acordate de terţe entităţi de reglementare”.

Sinteza acțiunii de documentare poate fi consultată aici: http://control.gov.ro/web/sinteza-actiunii-de-documentare-efectuata-la-compania-nationala-aeroporturi-bucuresti-s-a-cnab-s-a/

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS