6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNATO vrea să construiască un centru spațial în Germania

NATO vrea să construiască un centru spațial în Germania

Miniștrii apărării din cele 30 de state membre NATO vor anunța joi construirea unui nou centru spațial, în Germania, transmite DPA, citată de hotnews.

Centrul spaţial ar urma să fie construit lângă înaltul comandament al forțelor aeriene NATO, de la Baza Aeriană Ramstein din landul german Renania-Palatinat, potrivit informațiilor obținute de jurnaliștii germani.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se așteaptă ca miniștrii apărării să se pună de acord asupra planului înaintea unei întruniri ce va avea loc joi, avertizând însă împotriva „militarizării spațiului”.

„Sistemele de satelit ne țin lumea în mișcare în moduri în care oamenii de abia le realizează. Comerțul, prognozele meteo, telefoanele mobile și activitățile de banking toate se bazează pe sateliți. Spațiul este esențial pentru NATO și abilitatea noastră de a naviga, culege informații, comunica și detecta lansări de rachete”, a declarat Stoltenberg.

„Așadar este important ca alianța să aibe o înțelegere bună cu privire la ce se întâmplă în spațiu, să avem în continuare acces de încredere la servicii spațiale și ca alianța să își păstreze avantajul tehnologic”, a adăugat secretarul general al NATO.

Centrul ar urma să colecteze informații despre potențiale amenințări la adresa sateliților și este probabil ca acesta să fie dezvoltat ulterior într-un centru de comandă pentru măsuri defensive.

„Comunicațiile rapide, eficace și sigure sunt esențiale pentru trupele noastre. Mediul spațial s-a schimbat fundamental în ultimul deceniu. Spațiul devine mai aglomerat și competitiv cu sute de noi sateliți fiind lansați în fiecare an. Iar sateliții devin tot mai vulnerabili. Unele țări, printre care Rusia și China, dezvoltă sisteme anti-sateliți care ar putea orbi, dezactiva sau doborî sateliți”, a subliniat Stoltenberg.

În jur de 2.400 de sateliți se află pe orbită în jurul Pământului, 60% aparținând celor 30 de state membre NATO și companiilor din acestea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS