7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum începe Termo sezonul rece

Cum începe Termo sezonul rece

După o insolvenţă prelungită, începând cu anul 2015, ca urmare a cererii depuse de Complexul Energetic Oltenia, creditor care a invocat o creanţă de 277.125.559,94 de lei, Termo este în pragul unui nou sezon rece.


Furnizorul de căldură al oraşului a pornit şi în acest an motoarele cu câteva poticneli din cauza creditorului, CEO, dar şi din cauza tărăgănării plăţii datoriilor. Complexul a condiţionat furnizarea agentului termic primar, necesar căldurii craiovenilor de plata unor datorii. La acest moment, Termo are o datorie totală către CEO de 203.911.173,59 lei. Datoria anterioară acceptată şi neachitată în sumă de 148.911.173 de lei care este la masa credală şi datoria curentă restantă de 55.000.000 de lei pentru care este constituită garanție în favoarea lui CEO.

Punctele termice din Craiova furnizează căldură pe timp de noapte
Punctele termice din Craiova furnizează căldură pe timp de noapte


„Datoria mare este la masa credală. Trebuie recuperată de Siomax SPRL. Mai avem datoria curentă de 55.000.000 de lei care este acoperită în totalitate cu garanţii. Am mai avut o datorie de peste 12 milioane pe care am plătit-o, plus penalităţi, plus că am plătit factura curentă în avans. Acum am cerut în instanţă ca să plătim factura curentă după 90 de zile. Până la acest moment nu avem alte probleme”, a declarat pentru GdS, administratorul special al Termo, Gheorghe Nedelescu.

Furnizarea căldurii în Craiova nu a fost lipsită de incidente

În unele apartmente din Craiova , caloriferele s-au în încălzit, în altele nu
În unele apartmente din Craiova , caloriferele s-au în încălzit, în altele nu.

Furnizarea căldurii în Craiova a început la finalul săptămânii trecute, dar nu a fost lipsită de incidente. Aşa zisele probe la cald au fost amânate două zile, dar începând de vineri, 16.10. a.c., în apartamentele craiovenilor temperatura s-a dezmorţit. Furnizorul de căldură va continua să dea căldură în funcţie de temperata exterioară respectându-se diagrama de reglaj. Deocamdat, craiovenii vor avea căldură doar pe timp de noapte, în intrevalul orar 19.00-08.00.
Cu toate acestea, dacă în apartamentele din cartierul craiovean Brazda lui Novac caloriferele s-au încălzit, sunt locatari care se plâng că în cartierul Rovine, de exemplu, caloriferele au fost mai mult reci decât calde.

Craiovenii primesc căldură
Craiovenii primesc căldură


Problemele apar din cauza unor instalaţii interioare neaerisite, a unor lucrări demarate de către locatari şi neîncheiate, a unor robineţi închişi atât în apartamente, cât şi în subsolurile blocurilor. Din acest motiv sunt apartamente care nu primesc căldură sau nu au o temperatură optimă. Totuşi, Termo susţine că societatea furnizează agent termic în parametri.
Până la proba contrarie, problemele par să fie generate de locatari, dar şi de asociațiile de proprietari, ca în fiecare an. Vorbim de lucrări de reparații nefinalizate la instalațiile interioare care duc la inundații. Totodată, aerisiri desființate de locatari care fac imposibil aerisirea blocurilor. Sunt blocuri care au reţeaua de căldură închisă datorită lucrărilor nefinalizate de montare a centralelor de apartament. În alte blocuri reţeaua de căldură este închisă deoarece unii dintre locatari nu vor încălzire.

Blocuri cu probleme

Gheorghe Nedelescu, administrator special Termo

Gheorghe Nedelescu, administrator special Termo

„Termo Craiova a intervenit prin serviciul permanent de intervenții la remedierea deficienţelor apărute. Orice problema semnalată la telefonul 0351/914 valabil 24/24ore va fi rezolvată. Au apărut şi probleme la rețelele de distribuție care au fost rezolvate de echipele de reparații în cel mai scurt timp. Am intervenit la rețeaua de distribuție la blocul 154 D Craiovita Noua. De asemenea am intrevenit la rețeaua de distribuție la blocul O15-O19 Spania, dar şi la blocul C24 Rovine. În acest ultim caz, blocul are aerisirile tăiate şi nu s-a putut realiza aerisirea. Într-un apartament din blocul 1, scara 1 din Calea Bucureşti s-a produs o inundaţie. Alte intrevenţii le-am avut la rețeaua de distribuție la bocul R4 Sărar,la rețeaua de distribuție a PT1 Romanescu şi la rețeaua din subsolul blocului 69B sc.1Craiovita Noua. Orice problema semnalată la telefonul 0351/914 valabil 24/24ore va fi rezolvată”,

a mai spus Gheorghe Nedelescu, administrator special Termo.

Asociaţiile îşi plătesc greu datoriile

Termo
Termo

La acest moment Termo Craiova colectează destul de greu datoriile de la asociaţiile de proprietari. Gradul de colectare de la asociațiile de proprietari cu datorii este foarte mic, el încadrându-se între 0 si15%. Chiar dacă sunt asociații de proprietari cu plata la zi cele mai multe au restanţe foarte vechi.

„Dacă şi asociațiile de proprietari vor face efortul să strângă şi să achite datoriile la zi, nu vor fi probleme în achitarea în avans a facturilor către CEO şi asigurarea astfel a parametrilor optimi pentru furnizarea încălzirii şi a apei calde”,

a concluzionat Gheorghe Nedelescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS