17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Pierderile“ de apă rece pot fi stopate?

„Pierderile“ de apă rece pot fi stopate?

De câte ori nu v-aţi trezit că aveţi de plătit un consum de apă suplimentar, aşa-zisele „pierderi“? Sau că aveţi un consum suplimentar care, în fapt, provine din necitirea la timp a apometrelor. Dar și din furturile vecinilor, din măsluirea aparatelor care înregistrează consumul sau a unor indecşi transmişi eronat.

Sunt multe scări de bloc în Craiova care înregistrează pierderi mari la reţelele de apă. Consumurile enorme ajung să fie plătite de locatari.Uneori aşa zisele pierderi se înregistrează în subsolurile blocurilor. Alteori dezastrul din facturile de apă rece se datorează chiar vecinilor. Aceștia fie nu dau citirile corect, fie încearcă să măsluiească apometrele din apartamente. Ulterior „pierderile” se regăsesc în listele de întreţinere.

Sunt situaţii legate si de data preluării indecşilor apometrelor din apartamente, faţă de data citirii contorului general. Fie cele legate de netransmiterea sau transmiterea eronată a consumului de către locatari.

Apometru cu citire radio
Apometru cu citire radio

Aici mai ţine şi de proprietari. Le-am spus, dacă fac citirea şi au la bucătărie 14,5 mc, dar dau doar 14 mc, iar la baie au 15,5 mc şi dau 15 mc din start au mâncat un metru cub. Pe de altă parte, dacă dau unii pe 15 ale lunii, alţii pe 20 ale lunii citirile, implicit apar diferenţe. Totul ţine de locatari. În această situaţie îşi fură singuri căciula şi nu au decât să suporte consecinţele”,

este de părere preşedintele Asociaţiei de proprietari nr.17 Brazda lui Novac, Ion Poenaru.

Instalaţia veche sau fentarea apometrului cresc diferenţele la apă rece

Apometru cu modul net
Apometru cu modul net

O instalaţie veche sau fentarea apometrelor prin desigilare sau montare invers pentru a nu înregistra consumul real sunt cauze care duc la apariţia consumului suplimentar.
Practica demonstrează că, prin cumulare, pierderile de apă pe instalaţiile interioare pot să fie semnificative, fără a fi înregistrate de apometre.

De exemplu, un singur fir de apă cu diametrul de doar 2 mm care scapă pe un singur robinet de coloană poate duce la o pierdere de pânã la 18 mc pe lună. Totodată, măsluirea apometrelor prin diverse metode de către unii locatari,încarcă facturile celorlalți vecini.


„În fiecare luna, la consumul de apă declarat mi se adaugă de către cei de la asociaţia de proprietari cel puţin cinci metri cubi de apă rece.
A venit până acum de patru ori administratorul de asociaţie să verifice contorul apometrelor şi am deschis de fiecare dată. Ceilalţi proprietari nu au dorit să deschidă. Cei de la asociaţie susţin că ies lunar pierderi de cel puţin 30 mc apă rece doar în aceasta scară de bloc. Cu toate astea, nu s-a descoperit unde apar aceste pierderi şi astfel încarcă, consumul tuturor”,

spune o locatară din Brazda lui Novac.

Apometru din clasa de precizie D, care înregistrează și picătura
Apometru

Citirea contorului general din subsol se face de către operatorul de apă și canal în ultima zi lucrătoare din lună. Proprietarii la rândul lor trebuie să facă citirile în aceeași zi și să le transmită către asociația de proprietari până în data de cinci a lunii următoare. Atunci când există suspiciuni de furt, asociația de proprietari poate să facă verificări în apartamentele locatarilor. Nu este întotdeauna o rezolvare, fiindcă locatarii pot refuza să deschidă ușa.

„Am mers să fac verificări. Am luat doi locatari din bloc. Când am ajuns într-un apartament, unde bănuiam că citirile nu sunt reale, nu am fost lăsat la baie. Mi s-a spus că un membru din familie face baie. Nu am făcut nimic”, spune Ion Poenaru, președintele Asociației de proprietari 17 Brazda lui Novac.

Împotriva proprietarilor care refuză să deschidă ușa, asociația de proprietari nu poate lua nici o măsură. „Îi anunți cu cinci zile înainte. Când te duci la ușă, nu deschid. Nu poți să le faci nimic. Ce faci, te duci să-i dai în judecată? Metode de furt s-au găsit tot timpul, din această cauză apar diferențele de apă”,

spune Daniela Cotoi , administrator la Asociația de proprietari 1 Cerna.

Apometrele cu citire la distanţă te scapă de pierderi

Într-o atare situație care persistă de ani și ani și care se răsfrânge drastic în facturile craiovenilor, care ar fi soluția? Sunt asociaţii care spun că au scăpat de pierderile de apă rece odată cu montare apometrelor cu citire radio. Atât proprietarii, cât şi furnizorul de apă rece au montat apometre performante cu citire la distanţă. Surplusul de apă din facturi dispare dacă proprietarii optează pentru apometrele cu citire la distanţă, spun reprezentanții unor asociații de proprietari.

Principiul este simplu: apometrul are un emițător care transmite valoarea înregistrată la o anumită dată sau la citirea cu un aparat special. Citirea poate fi făcută de o firmă specializată sau de un reprezentant al asociaţiei. Apometrele pot fi citite de la o distanţă cuprinsă între 20 şi 200 de metri. Nu mai e nevoie să intre o persoană în apartament sau proprietarul să dea citirea. Cititorul stă în fața blocului și înregistrează consumul pe fiecare apartament.

„Noi nu mai avem pierderi în blocurile în care am pus contoare cu citire la distanţă. Înainte aveam pierderi mari, acum au scăzut sub minima admisă de 20% din total. Şi furnizorul a început să-şi schimbe contoarele. Şi Termo a schimbat pentru apă caldă. Aici avem problema că dai drumul la apa caldă şi vine rece”, spune preşedinta Asociaţiei de proprietari nr.1 Brazda lui Novac, Aristiţa Bărbulescu.

Nu toți locatarii dau consumul corect
Nu toți locatarii dau consumul corect

Nu toți proprietarii aleg, însă, să-și monteze noile aparate de măsură.

„Nu sunt toți locatarii de acord să schimbe vechile apometre din motiv că apar costuri cu citirile. Când sunt apometre noi citirile sunt făcute de o firmă de specialitate, nu mai vin proprietarii singuri cu citirile. În asociația noastră, CAO a schimbat apometrul general cu unul cu citire radio, dar degeaba.

Proprietarii nu au făcut-o și tot apar diferențe. Apometrele trebuie să fie din aceeași clasă de precizie și să fie citite în aceeași zi”, spune Daniela Cotoi, administrator la Asociația de proprietari 1 Cerna.

În mod normal, CAO își trimite cititorii pe teren în ultimele zile lucrătoare din lună. Proprietarii, la rândul lor trebuie să facă citirea apometrelor din apartamente în aceeași perioadă și să transmită consumul către asociația de proprietari până pe data de 5 a lunii următoare.

Coloană separată

Contorizare individuală
Contorizare individuală

O altă soluție este individualizarea consumului prin scoaterea coloanei de apă rece pe casa scării. Tot mai mulţi proprietari aleg să-și individualizeze consumul la apă rece ca să scape de așa-zisele „pierderi“ pe care cei de la asociație le bagă în facturile lunare. În plus, proprietarii nu mai vor să li se sisteze apa rece din cauza vecinilor care nu-și plătesc întreținerea. Prin urmare, locatarii scot conductele de apă pe casa scării și montează apometre individuale.


„Noi nu am înregistrat pierderi aşa de mari la consumul de apă. Avem blocuri în care proprietarii au optat să-şi aducă conductele pe casa scării şi să-şi monteze contoare individuale la uşă. Aşa fiecare plăteşte  ce consumă”, spune Florica Simulescu, administrator la Asociaţia de proprietari 2 Lăpuş.

Proprietarii aleg să-și individualizeze consumul pe apă rece și apă caldă și să încheie contracte cu operatorul local, ca să nu mai plătească ce consumă vecinii ,dar nu declară.

Apometru din Clasa de precizie C

„Vecinii nu dau consumul corect. Au fost apartamente care furau apă. Eu o persoană singură ajungeam la un consum de opt metri cubi, iar vecinii cu cinci persoane în apartament dădeau un metru cub. Acum plătesc mai puțin, atât cât consum“, a spus o proprietară din blocul 103 I, din cartierul 1 Mai.

Tot la capitolul individualizarea consumului, craiovenii au posibilitatea să-și individualizeze consumul pe apă rece și apă caldă și să încheie contracte cu operatorul local, fără să mai facă separarea instalațiilor pe casa scării.

Proprietarii au această posibilitate începând cu anul 2015, odată cu modificarea Legii nr. 241/2006, dar puțini știu acest lucru. Reglementările Legii nr. 224/2015 le permit să-și monteze contoare de măsură cu citire la distanță atât pe apă caldă, cât și pe apă rece pe instalațiile din propriile locuințe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS