23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE sancționează 6 persoane, în cazul otrăvirii lui Navalnîi

UE sancționează 6 persoane, în cazul otrăvirii lui Navalnîi

Uniunea Europeană a decis joi impunea de sancțiuni pentru șase persoane și o entitate despre care se crede că a fost implicată în otrăvirea lui Alexei Navalnîi, opozantul președintelui rus Vladimir Putin.

Miniștrii de externe ai UE conveniseră luni asupra principiului sancțiunii și acum nu mai rămâne decât să fie finalizate, „pe baza propunerilor făcute de Franța și Germania și a probelor reunite”.

„Toată lumea a acceptat”, a subliniat șeful diplomației europene Josep Borrell, la finalul reuniunii organizate la Luxemburg. Sancțiunile constau în interdicția de a călători în UE și în înghețarea averilor.

În total, șapte nume se vor adăuga la lista existentă creată în 2018 pentru a sancționa utilizarea armelor chimice în Siria. Această listă conține deja 8 nume, printre care 4 ruși, și un centru de cercetare din Siria.

Organizația pentru interzicerea armelor chimice a confirmat că Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, o substanță concepută de specialiștii sovietici în scopuri militare.

Pe 20 august, liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost internat de urgență într-un spital din Siberia, existând suspiciunea că a fost otrăvit. Activistul anticorupție, una dintre cele mai puternice voci critice la adresa președintelui Vladimir Putin, a început să se simtă rău în timpul unui zbor, astfel încât avionul în care se afla a fost nevoit să aterizeze de urgență la Omsk.

Ulterior, el a fost transferat într-un spital din Berlin, unde a fost confirmată otrăvirea cu agentul Noviciok.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS