9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCale lungă de la 160 de platforme de gunoi îngropate până la 438

Cale lungă de la 160 de platforme de gunoi îngropate până la 438

Cale lungă, de la 160 de platforme de gunoi îngropate până la 438. În Craiova, lucrările la platformele de gunoi cu containere îngropate merg în ritm de melc. Contractul este la cea de-a patra prelungire. Aceasta va expira la finalul lunii noiembrie şi în Craiova s-au executat fix 160 de platforme. Dacă întrebi iniţiatorul proiectului, respectiv CJ Dolj, dacă întrebi Primăria Craiova sau constructorul, spun la unison că bat pasul pe loc din cauza avizelor şi autorizaţiilor. Din acest motiv, într-o perioadă de trei luni şi jumătate s-au construit 40 de platforme. Cu alte cuvinte, dacă în iulie a.c. constructorul executase 120 de platforme din totalul de 438, acum numărul acestora a săltat la 160 de platforme.

sistemului de containere îngropate se tot prelungeşte
Implementarea sistemului de containere îngropate se tot prelungeşte

La acest moment situaţia platformelor de gunoi nu este una fericită. A trecut un an de la începerea lucrărilor, adică montarea primelor containere îngropate şi din totalul de 438 de platforme sunt finalizate doar 160 de platforme. Alte 28 de platforme sunt în curs de executare. 239 de platforme sunt în curs de obţinere a autorizaţiei de construire. Peste 50 de platforme urmează să fie relocate, pentru că după ce constructorul a săpat a descoperit diverse utilităţi. deşi în spate există un studiu de fezabilitate şi un proiect. Pe locul unde urmau să fie îngropate containerele s-au găsit reţele de apă, telecomunicaţii, bazine de păcură.

Platforma de gunoi
Platforma de gunoi

Containere îngropate. Unul dintre cele mai grele contracte


„Până la această dată s-au executat 160 de platforme şi un număr de 28 de platforme sunt în lucru din totalul de 438 de platforme. Contractul cu constructorul, firma EWT a fost prelungit până la sfârşitul lunii noiembrie. Este cea de-a patra prelungire. Cu siguranţă va mai fi prelungit şi după această dată. Aceste prelungiri vind din cauza problemelor pe care le întîmpinăm cu avizele, cu autorizaţiile. De exemplu acum avem 51 de platforme pe care trebuie să le relocăm. Constructorul a săpat şi a dat peste reţele de utilităţi, cum ar fi cabluri de telecomunicaţii, reţele de apă, un bazin de păcură. Noi atunci când predăm aceste locaţii trebuie să fie libere de sarcini.

Craiovenii trebuie să ştie că acolo unde au rămas acele gropi deschise, cu siguranţă s-au descoperit utilităţi. Furnizorii de utilităţi trebuie să-şi devieze reţelele, noi suportăm cheltuielile. Din păcate durează, trebuie să se facă expertize. Mai sunt alte 100 de locaţii care încă nu au fost prezentate constructorului. Depinde de avize, de primăria Craiova, de obţinerea autorizaţiilor. Este unul dintre cele mai grele contracte pe care l-am avut. Noi ne dorim ca lucrările se se încheie cât mai repede şi Iridex-ul să înceapă colectarea deşeurilor şi în Craiova.”,

a declarat pentru GdS, Ileana Măjină, reprezentant CJ Dolj.

Platforma de gunoi
Platforma de gunoi

Constructorul ridică pretenţii

Reprezentanţii CJ Dolj spun că European Waste Tehnology(EWT) a ridicat pretenţii în ceea ce priveşte costurile lucrărilor, respectiv preţul confecţionării containerelor îngropate.

„Constructorul a ridicat pretenţii în privinţa preţuluicontainerelor. Nu putem discuta acest aspect până când nu primim confirmarea din partea forurilor abilitate, deşi la final responsabilitatea este tot a noastră. Trebuie să avem un temei legal, dacă luăm o decizie în acest sens. Noi înţelegem problemele pe care le ridică EWT, dar nu putem lua decizii de capul nostru”, a mai spus Ileana Măjină.

Reprezentantul constructorului nu a vrut să comenteze cele precizate de către reprezentanţii CJ Dolj.

Platforma de gunoi
Platforme îngropate

„Autorităţile s-au lăudat şi au făcut fix nimic”

Între timp mulţi craioveni şi-au pierdut orice speranţă. Noile platforme nu sunt operabile, vechile platforme au fost demolate.


„Nu mai ştim ce se întâmplă cu platformele de gunoi. Noi aveam platforma de gunoi închisă, curată. A venit primăria a demolat-o. Acum stă gunoiul împrăştiat până în stradă. Nu au venit nici cu containerele îngropate. Au ajuns până în zona Segarcea, dar la noi văd că nu au ajuns. Cât mai avem de aşteptat, nu ne spune nimeni. Autorităţile s-au lăudat şi au făcut fix nimic”, spune Gheorghe Berceanu, preşedintele Asociaţiei de propreitari nr. 23 Craioviţa Nouă.

Platformă de gunoi

În concluzie, tabloul containerelor îngropate în Craiova este următorul: Un an scurs de la demararea lucrărilor , patru prelungiri şi doar 160 de platforme de gunoi cu containere îngropate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS