11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBelgia interzice exportul a trei milioane de doze de vaccin antigripal

Belgia interzice exportul a trei milioane de doze de vaccin antigripal

Agravarea situaţiei epidemiologice în Belgia ca urmare a pandemiei de coronavirus a determinat guvernul de la Bruxelles să interzică exportul a aproape 3 milioane de doze de vaccin antigripal destinate ţării, în timp ce autorităţile sanitare recomandă devansarea şi intensificarea campaniei de vaccinare împotriva gripei sezoniere, informează EFE, citată de agerpres.

Executivul belgian a invocat un decret regal pentru a interzice „vânzarea sau furnizarea de medicamente persoanelor stabilite în alt stat membru al Uniunii Europene“, precum şi „transportul medicamentelor într-o regiune din afara Belgiei“.

Neobişnuita măsură este valabilă până pe 28 februarie 2021, iar „interdicţia exporturilor trebuie să fie cât mai limitată cu putinţă“, a explicat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Federale a Medicamentelor şi Produselor Sanitare, Ann Eeckhout.

Vaccinurile produse pentru export nu sunt vizate de restricţii

Aceste doze de vaccin disponibile în Belgia, care are o populaţie de 11,4 milioane de locuitori, vor servi în principiu pentru a proteja populaţia mai sensibilă din ţară, iar cuantumul lor este cu 10% mai mare decât în anii precedenţi.

„Principalul obiectiv este să păstrăm în Belgia vaccinurile destinate ţării, indiferent unde sunt produse. Loturile destinate altor state membre, inclusiv cele care sunt produse în Belgia, nu sunt vizate de interdicţia privind exporturile“, a mai declarat Ann Eeckhout pentru presa belgiană. Altfel spus, compania farmaceutică GSK, care produce vaccinuri în Belgia pentru piaţa internaţională, va putea continua să exporte aceste produse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS