8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatru ofițeri superiori MApN din Craiova și-au recunoscut vinovația într-un dosar de corupție

Patru ofițeri superiori MApN din Craiova și-au recunoscut vinovația într-un dosar de corupție

Fostul comandant al U.M. 02517 Craiova, fostul său locțiitor, șeful Biroului de dirigenție lucrări, fosta contabilă și dirigintele de șantier îşi recunosc vinovăţia la DNA, primind pedepse între 1 an și jumatate și 3 ani de închisoare cu suspendare.

Cei cinci ar fi achitat firmei facturi pentru echipamente, utilaje și lucrări neprimite, neprestate și neexecutate, pentru reabilitarea unei cazărmi din Deveselu. Prejudiciul cauzat depașește un milion de lei.

Conform unui comunicat al DNA, cei cinci inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv: Vasile Deatcu – 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, Daniel Croitoru – 3 ani închisoare cu suspendare, Marian Ionuţ Moanţă – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Alina Ileana Lupu – 1 an şi 6 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani; Marian Mulacu – 2 ani închisoare cu suspendare.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei cinci inculpaţi şi acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Militar Timişoara şi la Tribunalul Dolj.

Pe de altă parte, DNA l-a trimis în judecată pe administratorul firmei care a câştigat respectivul contract, SC Antrepriza de Construcţii Montaj Alpha Grup SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

De asemenea, a fost deferită justiţiei şi SC Antrepriza de Construcţii Montaj Alpha Grup SRL Caracal, pentru aceleaşi infracţiuni.

Conform DNA, la data de 16 decembrie 2013, între UM 02517 Craiova, în calitate de achizitor şi SC Antrepriza de Construcţii Montaj Alpha Grup SRL Caracal, în calitate de prestator, a fost încheiat un contract de execuţie lucrări ce avea ca obiect „Consolidare şi reabilitare pavilion S2, centrală termică nouă şi reţele de utilităţi în cazarma 1114 Deveselu”.

În acest context, spune DNA, în perioada decembrie 2013 – decembrie 2014, cele cinci persoane care şi-au recunoscut vinovăţia şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară şi ar fi dispus, respectiv efectuat mai multe plăţi către SC Antrepriza de Construcţii Montaj Alpha Grup SRL Caracal.

Banii au fost achitaţi firmei respective pentru echipamente, utilaje şi lucrări neprimite, neprestate şi neexecutate, în baza unor documente justificative (facturi şi situaţii de lucrări) care, la data emiterii/decontării, nu reflectau realitatea.

Prin aceste demersuri a fost cauzat patrimoniului UM 02517 Craiova un prejudiciu în cuantum total de 1.091.966 lei.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător.

Ministerul Apărării Naţionale – Direcţia pentru relaţia cu Parlamentul şi asistenţă juridică s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS