2.6 C
Craiova
duminică, 29 noiembrie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Biserica catolică germană a stabilit suma despăgubirilor pentru minorii abuzaţi sexual de clerici

Biserica catolică germană a stabilit suma despăgubirilor pentru minorii abuzaţi sexual de clerici

Episcopii catolici germani au convenit joi asupra unor despăgubiri de până la 50.000 de euro pentru minorii abuzaţi sexual de către membri ai clerului. Suma este considerată „simbolică“ de către asociaţiile victimelor, care doresc o dezbatere în parlament, relatează AFP, citată de agerpres.

Reuniţi la conferinţa lor episcopală de toamnă desfăşurată la Fulda, episcopii au validat o propunere făcută în martie şi care merge către nivelul cel mai ridicat de plăţi pentru despăgubiri, potrivit preşedintelui lor, Georg Bätzing. „Este vorba despre un proces orientat către victimă (…) un mare pas înainte“, a adăugat acesta, amintind că Biserica suportă, de asemenea, cheltuielile terapeutice.

Suma pentru fiecare victimă va fi stabilită de o comisie independentă. O astfel de comisie propusese două soluţii: o plată forfetară de 300.000 de euro sau un sistem individualizat de plăţi cu sume cuprinse între 40.000 şi 400.000 de euro, în funcţie de gravitatea fiecărui caz. Prin urmare, oferta Bisericii Catolice germane este departe de aceste aşteptări.

Asociaţiile cer „despăgubiri corecte“

Asociaţiile de apărare a victimelor au criticat la rândul lor despăgubirile „simbolice“ şi au anunţat lansarea în curând a unei petiţii în vederea organizării unei dezbateri în Bundestag, cu speranţa că se va face, în sfârşit, lumină asupra acestor acte.

„Victimele aşteaptă de zece ani o despăgubire corectă nu doar pentru delictele comise în trecut, ci şi pentru disimularea sistematică a acestor acte şi protejarea autorilor lor“, potrivit textului petiţiei publicat de Asociaţia Eckiger Tisch.

Un studiu realizat cu doi ani în urmă de către cercetători independenţi, dar comandat de Biserică, a dezvăluit că 3.677 de minori au fost abuzaţi sexual de către peste o mie de membri ai clerului începând din anul 1946. Autorii acestui studiu, care nu au avut însă acces la toate arhivele Bisericii, consideră că numărul victimelor este, fără îndoială, mai mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Au trecut peste eșecul cu Steaua. SCMU Craiova, victorie...

Eșecul de sâmbătă, cu Steaua (2-3), se...

ȘTIRI GdS

Ludovic Orban: Pensiile speciale pentru aleşii locali vor fi...

Premierul Ludovic Orban spune că pensiile speciale pentru aleşii locali vor fi din nou amânate.

Gorjul rămâne „verde“ la rata de infectare cu Covid-19....

Gorjul rămâne „verde“ la rata de infectare cu Covid-19, potrivit raportării transmise, duminică, de Grupul de Comunicare Strategică.

Peste 13.000 de români confirmați cu coronavirus, internați în...

Peste 13.000 de români confirmați cu coronavirus sunt internați în prezent în spitalele de profil din țară, informează GCS.

Coronavirus în România. 5.554 de noi cazuri, din 16.225...

Coronavirus în România. 5.554 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore.

Cum se va face vaccinul anti-Covid în România. Ce...

Cum se va face vaccinul anti-Covid în România. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat modalitatea de vaccinare.

Cod galben de ninsori, luni, în opt județe din...

Cod galben de ninsori în opt județe din Muntenia și Dobrogea.