12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate48 de milioane de copii sub cinci ani riscă să moară între 2020 și 2030

48 de milioane de copii sub cinci ani riscă să moară între 2020 și 2030

Organizația Națiunilor Unite spune că, fără mai multe eforturi de combatere a deceselor care ar putea fi prevenite ale copiilor, 48 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani ar putea muri între 2020 și 2030 la nivel global, avertizează un nou raport.

Organismul global a declarat anul trecut că 5,2 milioane de copii au murit din cauze care pot fi prevenite înainte de împlinirea vârstei de cinci ani, potrivit healthwise.punchng.com. 82% dintre aceste decese au fost concentrate în Africa subsahariană și Asia de Sud. Raportul ONU precizează că fără mai multe eforturi de combatere a deceselor evitabile ale copiilor, 48 de milioane de copii sub cinci ani ar putea muri între 2020 și 2030.

„Chiar înainte de pandemia COVID-19, un copil sub vârsta de cinci ani a murit la fiecare șase secunde undeva în întreaga lume”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, într-un comunicat de presă. „Milioane de copii care trăiesc în zone de conflict și în zone fragile se confruntă cu dificultăți și mai mari odată cu apariția pandemiei”, a adăugat ea. Raportul ONU a menționat, de asemenea, că pandemia de coronavirus amenință să întoarcă ceasul cu un deceniu de progrese în sănătatea femeilor și a copiilor.

Raportul evidențiază progresele semnificative făcute de la lansarea mișcării ONU „Fiecare femeie, fiecare copil” în urmă cu 10 ani, inclusiv peste un miliard de copii vaccinați, iar decesele sub cinci ani au atins un nivel minim în 2019. Cu toate acestea, raportul menționează că aceste câștiguri nu au fost distribuite în mod egal pe tot globul. Criza coronavirusului agravează inegalitățile existente, cele mai vulnerabile femei și copii fiind cei mai afectați de întreruperile serviciilor de sănătate, potrivit ONU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS