10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEO vrea să scape de centrala termică din Bariera Vâlcii. La mâna cui rămâne căldura craiovenilor?

CEO vrea să scape de centrala termică din Bariera Vâlcii. La mâna cui rămâne căldura craiovenilor?

Complexul Energetic Oltenia vrea să scape de Sucursala Electrocentrale Craiova II din Bariera Vâlcii. Aici se produce agentul termic primar pentru încălzirea oraşului. Ce se va întîmpla cu căldura oraşului după externalizare ?

Sucursala Electrocentrale II Craiova dă în clocot. Angajaţii au aflat din presă că reorganizarea CEO se va face fără ei. Conducerea intenţionează externalizarea sucursalei chiar din vara anului viitor, nu până în 2023, cum s-a spus iniţial în planul de reorganizare.

Unul din membrii Directoratului CEO a declarat în presa centrală (economica.net):

SE Craiova II

„Energia termică nu este core business pentru noi, noi producem cărbune şi punem pe piaţă energie electrică. Am luat decizia să externalizăm această centrală. Facem un joint-venture, o nouă companie, noi externalizăm centrala, iar Consiliul Local Craiova vine cu restul”, a spus Lăcrimioara Diaconu Pinţea, membru în directoratul CEO.

Cu alte cuvinte, Electrocentrale Craiova II, una dintre cele patru centrale termoelectrice ale CEO, va fi externalizată și va face parte dintr-o companie nouă, iar unul dintre acţionari va fi C.L.Craiova. Conducerea CEO crede că în acest mod o nouă societate poate beneficia de fonduri pentru a moderniza grupuri noi de producție de energie termică pe gaz și pentru a reabilita sistemul de termoficare.

Externalizare din vara viitoare

Aceste declaraţii au ridicat mari întrebări angajaţilor de la SE Craiova II. Cel care a luat atitudine a fost, în primul rând liderul de sindicat, Ion Vâlceanu.

Grup energetic


„După cum se ştie CEO a primit un împrumut de la stat de 251 de milioane de euro pentru a plăti certificatele de emsii, iar, cum compania nu poate rambursa acești bani, acest ajutor de stat va deveni unul pentru restructurare. Planul de reorganizare trebuie avizat de Comisia europeană. Ideile planului sunt cunoscute: închiderea unor cariere, conversia unor grupuri de pe cărbune pe gaz și realizarea unor parcuri fotovoltaice, iar planul de implementare ar fi intervalul 2020-2026. Planul prevede ca această sucursală să fie externalizată sub acţionariatul Ministerului Economiei şi cu asocierea CL Craiova în vederea finanţării pentru reabilitarea conductelor de transport agent termic primar. Acest lucru urma să se întâmple până în 2023.

Unul dintre directori a spus în presa centrală că Electrocentrale II va fi externalizată la vară. Acum am aflat că lucrul acesta se va întâmpla din vara anului viitor.Când am văzut această situaţie am solicitat Ministerului planul de externalizare. Nu este o problemă că se externalizează, dar de ce din vara următoare? Pe noi ne interesează cine va fi acţionariatul, patronul, cine ne finaţează, cine asigură necesarul de cărbune pentru funcţionarea celor două grupuri energetice pentru a alimenta oraşul cu energie”,

spune Ion Vâlceanu, lider de sindicat SE Craiova II.

Grup energetic

Căldura oraşului, afectată?

Liderul sindical este de părere că toate aceste schimbări pot avea repercursiuni asupra furnizării agentului termic necesar încălzirii oraşului Craiova.


„Este o problemă spinoasă, dar nimeni nu ne dă nici un răspuns. Autorităţile sunt acum implicate în campanie electorală, dar nu a ridicat nimeni problema căldurii pe viitor în Craiova
Au adresat o scrisoare de intenţie primăriei Craiova de preia această Sucursală.Eu am cerut lămuriri prin orice mijloace, fiindcă acest plan va avea repercusiuni asupra Craiovei. Efectele nu se vor vede din această iarnă, dar ce va fi pe viitor? Ştiim că furnizorul de căldură al oraşului este în insolvenţă. Eu vreau să trag un semnal de alarmă. Ei spun că externalizează, dar nimic concret. Conducerea când face afirmaţii trebuie să vină cu o documentaţie în spate. Noi cei de la SE Craiova II vrem un răspuns, angajaţii sunt îngrijoraţi. Eu am senzaţia că se acţionează politic. SE a fost pur şi simplu exmatriculată”, a mai precizat Ion Vâlceanu.

SE Craiova II

Nedelescu: „Vor să scape de ea”

Puşi în faţa acestui fapt, reprezentanţii administraţiei locale şi ai furnizorului de căldură bat în retragere.


„Au venit cei de la CEO, în urmă cu două luni la primărie. Ei ne-au propus să preluăm noi această sucursală. Într-un cuvânt vor să scapte de ea. Dar ei de ani buni nu au mai investit nimic, în grupuri şi mai ales în reţele.Acum vor să se debaraseze de această sucursală. Ei au primit bani pentru angajamentul de modernizare şi ca să nu dea banii înapoi trebuie să se reorganizeze”,

a precizat Gheorghe Nedelescu, administrator Termo Craiova SRL.

SE Craiova II este cea de-a patra centrală a CEO

Cazane pe gaze la SECraiova II care asigură 30% din necesarul de energie termică
Cazane pe gaze la SECraiova II care asigură 30% din necesarul de energie termică

SE Craiova II este cea de-a patra centrală a CEO alături de Rovinari, Turceni și Ișalnița.Sucursala are două grupuri de 150 MW, în cogenerare, și două grupuri energetice cu o capacitate de câte 100 Gcal/oră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS