22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFOTO. Craiova, în reflectoarele Galei UNITER. Discursuri tranşante şi culoare în vremuri tulburi

FOTO. Craiova, în reflectoarele Galei UNITER. Discursuri tranşante şi culoare în vremuri tulburi

Spectacolul Galei Premiilor UNITER de la Craiova a fost o provocare de la un capăt la altul. Organizat în condiţii de pandemie, într-un spaţiu inedit, pentru prima dată în aer liber, evenimentul a pus reflectoarele pe Craiova, fiind un prilej excelent de promovare a oraşului.

Craiova a fost pe buzele organizatorilor pe tot parcursul Galei, iar un clip cu fragmente din viaţa urbei a rulat pe ecranul de pe scenă în mod repetat. Peisajul Parcului „Nicolae Romanescu” şi circuitul artiştilor, gândit cu inspiraţie dinspre Casa Bibescu, pe covorul roşu, spre scena Teatrului de Vară, au fost remarcate de participanţi şi de publicul din spatele ecranelor, care a putut viziona gala în direct pe TVR şi online, locul desfăşurării Galei UNITER fiind considerat de unii drept cel mai frumos de la ediţiile de până acum.

Foto: Florin Biolan

Discursuri manifest

Cu toate limitările impuse de pandemia Covid-19, arta şi-a făcut loc într-un 2020 straniu şi brăzdat de incertitudini, şi a adus împreună oamenii de teatru din România pentru a celebra scena şi forţa ei de a mişca lucrurile.

În timp ce laureaţii cu o viaţă întreagă în slujba teatrului au încălzit seara răcoroasă a echinocţiului cu discursurile lor emoţionante, pe alocuri simple, pe alocuri vivante, tinerii premiaţi au ieşit în faţă cu discursuri tranşante, asumate, despre nevoile teatrului independent, despre discriminarea pe bază de orientare sexuală, de gen sau discriminarea pe criterii etnice.

În încheierea evenimentului, înainte de anunţarea câştigătorului pentru cel mai bun spectacol, preşedintele UNITER, Ion Caramitru, a plusat cu un mesaj privind necesitatea susţinerii tinerilor artişti independenţi care nu au şanse de a accede la un teatru profesionist: „Sunt 5000 de artişti independenţi în ţară şi circa 60 de teatre de stat. Este o situaţie fără precedent”, a spus Caramitru, asigurând scena independentă că UNITER se va implica pentru a o sprijini şi pentru a-i apăra interesele.

Într-un discurs scurt, dar rezonant, Ioana Marchidan, care a primit premiul special pentru promovarea teatrului-dans pentru Centrul Independent Coregrafic LINOTIP, a transmis, în numele artiştilor independenţi: „Suntem prezenţi. Şi suntem necesari.”

Premii speciale pentru Craiova

Cu ocazia Premiilor UNITER, la Craiova au ajuns mai multe premii speciale. Teatrul Naţional „Marin Sorescu” a primit Premiul Președintelui UNITER pentru 170 de ani de istorie în teatrul românesc. Trofeul i-a fost înmânat directorului TNC, Alexandru Boureanu, de către Ion Caramitru.

Premiul special pentru teatru de păpuși și marionete i-a fost înmânat Adrianei Teodorescu, directorul Teatrului pentru copii și tineret Colibri Craiova, pentru Festivalul „PUPPETS OCCUPY STREET”, unul dintre festivalurile-emblemă ale Craiovei ultimilor ani. Adriana Teodorescu a fost introdusă de un mesaj călduros al actorului Marcel Iureş, pe care îl leagă o strânsă prietenie şi o colaborare de câţiva ani cu managerul teatrului Colibri.

Minela Popa, make up artist al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, a fost recompensată pentru întreaga activitate în lumea machiajului de scenă. Actorul Claudiu Bleonţ a vorbit, în clipul de prezentare a Minelei Popa, despre creativitatea şi talentul său. Vădit emoţionată, Minela Popa a mulţumit, în particular, regizorului Silviu Purcărete pentru încrederea pe care i-a acordat-o. Graţie unuia dintre numeroasele proiecte realizate cu celebrul regizor, Minela Popa a primit în 2013 şi un premiu Gopo pentru machiaj de film, pentru lungmetrajul „Undeva la Palilula”.

TNC Craiova şi Emil Boroghină au primit decoraţii din partea Preşedinţiei României

Tot cu prilejul Galei UNITER, TNC Craiova a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, categoria D – Arta spectacolului, acordat de Președinția României. În numele președintelui, consilierul prezidențial Sergiu Nistor a înmâna decorația managerului instituției, Alexandru Boureanu, într-o ceremonie de decernare organizată înaintea spectacolului Galei, în foaierul teatrului craiovean. Totodată, Sergiu Nistor a înmânat şi Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer maestrului Emil Boroghină cu ocazia împlinirii a 80 de ani de viață și a peste 55 de ani dedicați teatrului.

Lista nominalizaţilor şi laureaţilor ediţiei 2020 a Premiilor UNITER poate fi citită AICI.

Galerii foto de la eveniment se găsesc pe pagina oficială de Facebook UNITER.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS