17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoronavirus în lume: Peste 7 milioane de americani s-au infectat. Noua Zeelandă anulează toate restricţiile, jumătate din teritoriul Franţei e zonă roşie

Coronavirus în lume: Peste 7 milioane de americani s-au infectat. Noua Zeelandă anulează toate restricţiile, jumătate din teritoriul Franţei e zonă roşie

Pandemia de coronavirus a provocat până acum 960.000 de victime în întreaga lume și a depășit 31 de milioane de cazuri confirmate de îmbolnăvire. Aceasta este ulimul bilanţ publicat pe site-ul Universității John Hopkins, anunţă ansa.

Statele Unite, India și Brazilia sunt cele mai afectate țări. În Europa, cele mai multe cazuri sunt în Spania, Franţa şi Marea Britanie. Franţa a înregistrat, duminică, peste 10.500 de noi infectări, dar numărul deceselor rămâne relativ scăzut. Spania nu a raportat încă ultimele cifre, dar are peste 660.000 de cazuri confirmate până acum.

Statele Unite – 69% dintre cetățeni nu au încredere în vaccin

În SUA sunt peste 7 milioane de persoane infectate cu COVID-19. Dintre acestea, 33.344 au fost confirmate pozitiv în ultimele 24 de ore. Numărul total al deceselor în SUA a ajuns la 204.118 de la izbucnirea pandemiei până în prezent, dintre care 294 duminică.

Pe măsură ce Statele Unite se apropie de 200.000 de decese provocate de Covid (199.509), secretarul pentru sănătate al lui Donald Trump și un membru-cheie al grupului operativ pentru coronavirus de la Casa Albă au apărat gestionarea crizei de către administrație.

La începutul pandemiei, Trump a spus că menținerea deceselor la 100.000 ar fi o „treabă foarte bună”. Gestionarea de către președinte a epidemiei a fost în mare parte înțepenită, mai ales după dezvăluirile reporterului Bob Woodward că Trump a recunoscut că știe gravitatea amenințării de la început, dar a spus că a minimizat-o. Trump a fost criticat și săptămâna aceasta de un fost membru al grupului său de lucru, Olivia Troye, care a spus: „Dacă președintele ar lua acest virus în serios… ar fi încetinit răspândirea lui. Ar fi salvat vieți!“.

Entuziasmul lui Trump de a promova un vaccin se potrivește cu refuzul său de a aplica măsuri de sănătate publică mitingurilor electorale pe măsură ce se apropie ziua alegerilor. Președintele se află în urma lui Joe Biden în sondajele naționale și în majoritatea statelor-cheie. Un sondaj ABC / Ipsos a constatat duminică că 69% dintre respondenți nu au încredere în afirmațiile lui Trump despre un vaccin. Oamenii au întrebat de ce Trump „face promisiuni cu privire la un vaccin pe care niciunul dintre experții săi nu a fost de acord”.

Franța – jumătate din departamente declarate „zone roșii”

Peste jumătate din departamentele franceze sunt acum „zone roșii” din cauza alertei coronavirus. 50 de departamente de pe întreg teritoriul național fac parte din „zona de circulație activă a virusului”. O clasificare care permite, printre altele, prefecților să ia măsuri suplimentare pentru a bloca răspândirea virusului.

În ceea ce privește școlile, începând de mâine, în Franța, în grădinițe și școli elementare, nu vor mai fi închise clasele în care sunt depistaţi trei elevi pozitivi la Covid-19. Ministerul Educației a precizat că măsura nu va afecta școlile medii și liceele.

Spania – noi restricții la Madrid

Madridul are parte de o nouă semicarantină, care va dura două săptămâni. Cei aproximativ 850.000 de locuitori vor putea pleca de acasă doar pentru a merge la serviciu, la medic, a face cumpărăturile de bază şi a duce copiii la școală, după cum a ordonat vineri guvernatorul Isabel Diaz Ayuso.

Autoritățile au dispus închiderea parcurilor, în timp ce magazinele, barurile și restaurantele trebuie să-şi limiteze capacitatea la 50%. Sunt permise adunările cu până la șase persoane.

Germania – Ministrul Sănătăţii vrea „ambulanțe pentru febră“

„Ambulanțe pentru febră“ și teste destinate categoriilor de risc sunt punctele centrale ale noii strategii a ministrului german al sănătății, Jens Spahn, pentru toamna și iarna care urmează. În ultimele patru săptămâni, a fost efectuată o treime din toate testele făcute de la începutul pandemiei, a spus ministrul într-un interviu recent. Dar virusul câștigă din nou teren: sâmbăta trecută s-a înregistrat un nou record de cazuri în 24 de ore din aprilie încoace – 2.297.

Marea Britanie, la „un punct critic“. Johnson ia în considerare carantina

Tendința infecțiilor cu coronavirus a redevenit negativă în ultimele săptămâni, dar Marea Britanie se află la „un punct critic“. Acest lucru a fost susținut de medicul-șef al Angliei și consilierul științific șef al guvernului britanic, profesorii Chris Whitty și Patrick Vallance, consultanții primului ministru Boris Johnson pe problemele provocate de Covid.

Răspândirea pandemiei merge din nou „în direcția greșită“, avertizează Whitty, prezicând „o iarnă încă complicată” și evocând nevoia de a respecta mai atent măsurile de precauție în vigoare fără a exclude restricții suplimentare.

Potrivit BBC, premierul se pregătește să reintroducă un fel de carantină parțială extinsă în întreaga Anglie, „un comutator care salvează vieți“ menit să oprească cercul vicios al noilor infectări.

Premierul din Noua Zeelandă anunță încetarea restricțiilor

Primul ministru din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a anunțat anularea tuturor restricțiilor legate de coronavirus, după ce în ultimele 24 de ore nu au fost înregistrate cazuri noi de Covid în ţară. Măsurile rămân în vigoare în Auckland, dar cu o oarecare relaxare. Noua Zeelandă a înregistrat 1.464 de cazuri de coronavirus și 25 de decese de la începutul pandemiei.

Australia s-a descurcat, de asemenea, bine. Statul Victoria a înregistrat cel mai mic număr de cazuri zilnice din ultimele trei luni, dar pentru premierul Daniel Andrews nu este încă timpul să relaxeze restricțiile. Măsurile au fost impuse în august, când infecțiile zilnice depășeau 700.

India – se redeschide Taj Mahalul

India ocupă poziţia a doua în lume, cu 5.485.612 de infectări la o populație de 1,3 miliarde de oameni. Ea a raportat peste 88.000 de noi îmbolnăviri în ultimele 24 de ore, cea mai mare rată de noi cazuri. Şi numărul deceselor este mai mare în India, 1.135 de persoane infectate cu noul coronavirus şi-au pierdut viaţa doar în ultimele 24 de ore.

Palatul Taj Mahal, închis în martie din cauza coronavirusului, se redeschide astăzi pentru vizitatori, în ciuda faptului că numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus în India continuă să crească. Mausoleul de marmură albă din Agra, la sud de New Delhi, este cea mai populară destinaţie turistică din India și în vremuri normale atrăgea șapte milioane de vizitatori pe an. Acum, vizitatorii trebuie să respecte reguli stricte de distanțare socială, iar numărul lor zilnic va fi limitat la 5.000, un sfert din numărul normal. Biletele pot fi achiziționate numai online și sunt obligatorii masca și controlul temperaturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS