17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe semnează contractele pentru varianta ocolitoare și podul de la Lainici

Se semnează contractele pentru varianta ocolitoare și podul de la Lainici

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a desemnat constructorii pentru două obiective din județul Gorj. Este vorba de varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, la care nu se mai lucrează de doi ani de zile, respectiv noul pod de la Lainici, care de aproape un deceniu așteaptă să fie construit.

Autoritățile din Târgu Jiu au comunicat faptul că la începutul săptămânii viitoare, respectiv pe 22 septembrie, la sediul primăriei, vor fi semnate contractele cu firmele câștigătoare. Licitația pentru finalizarea variantei ocolitoare a municipiului Târgu Jiu a fost câștigată de compania Secol care a mai realizat lucrări în județul Gorj.

Din cauza unor contestații, s-a ajuns la instanță, însă, în cele din urmă, firma Secol a fost declarată câștigătoare. Compania a început deja să aducă utilaje la Târgu Jiu, pe șantierul variantei ocolitoare, astfel încât, imediat după semnarea contractului, să poată fi demarate lucrările, estimate la peste 200 de milioane de lei.

Trebuia să fie gata de acum 4 ani

Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, lucrările la varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, începute în 2014, sunt realizate în procent de 37%. Prima licitație a fost câștigată de compania Collini Lavori, care nu a mai putut duce însă lucrările până la final. Acestea ar fi trebuit să fie gata în toamna anului 2016.

Varianta de ocolire a municipiului Târgu Jiu va avea o lungime de aproape 20 de kilometri. Într-o perioadă de 18 luni, pe varianta ocolitoare Târgu Jiu trebuie construite trei noduri rutiere, două intersecţii giratorii, patru poduri şi opt pasaje.

După finalizarea lucrărilor, cu o valoare estimată de 207,096 milioane de lei, fără TVA, accesul pe această variantă se va face din DN 66 (E 79), de la km 69+800 (kilometraj pe DN 66), atât către est (14,909 km), cât şi către vest (5,078 km). Perioada minimă de garanţie a lucrărilor va fi de minimum cinci ani, dar poate fi majorată până la șapte ani.

Va reduce traficul în Târgu Jiu

Conform proiectului, după darea în folosință a variantei ocolitoare, traficul rutier pe raza municipiului Târgu Jiu va scădea cu 30%. Centura ocolitoare a municipiului este construită pe DN 66, care traversează Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67D.

Proiectul presupune realizarea unei variante de ocolire atât prin estul oraşului, cât şi prin vestul acestuia: varianta est (cei mai mulți kilometri de centură) va asigura legăturile pe partea de est între Filiaşi (DN 66), Râmnicu Vâlcea (DN 67) şi Petroşani (DN 66) și are o lungime de 14,9 km. Varianta vest asigură legăturile pe partea de vest între Filiaşi (DN 66), Drobeta Turnu Severin (DN 67) și Băile Herculane (DN 67D) și are o lungime de 5 km.

În proiect sunt cuprinse lucrări de amploare, precum poduri peste Jiu, Amaradia şi calea ferată, dar şi două pasaje supraterane, ce vor trece peste Drumul Naţional 67. Primăria Târgu Jiu trebuie să finalizeze în perioada următoare și planurile parcelare pentru anumite zone traversate de șosea.

Transportatori blocați din cauza lipsei podului de la Lainici

O altă problemă majoră a infrastructurii rutiere din județul Gorj o reprezintă podul de la Lainici. Este vorba de un pod improvizat acum un deceniu, în Defileul Jiului, în zona Lainici, în locul unei construcții vechi, care nu mai făcea față traficului rutier.

Gorjul a rămas cu varianta provizorie care are impusă o limită de tonaj de 30 de tone. Astfel, toți marii transportatori ocolesc județul Gorj, deși Defileul Jiului este cea mai scurtă variantă de legătură între fostele regiuni istorice Oltenia și Ardeal. Anul acesta a fost organizată o licitație pentru desemnarea unui constructor pentru un pod nou peste râul Jiu, care să înlocuiască varianta provizorie.

Contractul de execuție și pentru acesta pod va fi semnat săptămâna viitoare, la Târgu Jiu. Noua construcție presupune inclusiv realizarea de exproprieri în Defileul Jiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS