9 C
Craiova
sâmbătă, 6 martie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Un fermier austriac riscă închisoarea pentru cum îşi trata muncitorii români

Un fermier austriac riscă închisoarea pentru cum îşi trata muncitorii români

Un fermier austriac din oraşul Marchfeld riscă o amendă uriașă și chiar închisoarea, după ce autoritățile au aflat ce program şi ce salariu le dădea sezonierilor din România și Serbia pe care îi angajase, scrie digi24.

Muncitorii erau obligați să lucreze peste 100 de ore pe săptămână la ferma de legume din Marchfeld. Femeile erau plătite cu 4,20 euro pe oră, iar bărbații cu 4,40 euro.

Autoritățile au descins la fermă în urma unui pont anonim, iar acum vorbesc de un caz grav de „dumping salarial“ și de o „exploatare incredibilă a lucrătorilor“, potrivit kosmo.at.

Sezonierii munceau dublu şi primeau doar jumătate din salariul legal

Descinderea a avut loc duminică, 6 septembrie, când toți sezonierii erau prezenți la ambalarea legumelor într-o hală. Garda financiară a descoperit mai multe infracțiuni: pe lângă salariile mult prea mici, contractele lucrătorilor au fost declarate la stat mai târziu, iar un muncitor nu era deloc înregistrat. Patronul a afirmat că acesta se afla în hală pentru instruire, dar poliţia a stabilit că era în fermă de mult timp.

Autoritățile au mai constatat că muncitorii erau angajați cu contracte de 40 de ore pe săptămână, dar în realitate lucrau peste 100. În plus, muncitorii români și sârbi erau plătiți cu mult sub suma prevăzută de contractul colectiv – 8 euro.

„Toleranță zero pentru dumpingul salarial și frauda la contribuțiile sociale“, a fost mesajul ministrului de Finanțe, Gernot Blümel, după descoperirea acestui caz.

„Niciunul din lucrători nu a fost plătit echitabil pentru munca depusă… Aceste oi negre exploatează muncitorii, afectează reputația tuturor antreprenorilor cinstiți și se îmbogățesc în detrimentul contribuabililor oneşti“, a mai spus ministrul.

În Austria, frauda la contribuțiile sociale se pedepsește cu închisoarea până la şapte ani. Astfel, fermierul riscă, pe lângă o amendă consistentă, detenția.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

„U“ Craiova – FC Botoșani 1-0. E bine „leilor”,...

Vicecampioana României, Universitatea Craiova, s-a impus la limită, scor...

ȘTIRI GdS

Ce spune premierul Florin Cîțu despre o creștere a...

Premierul Florin Cîțu susține că nu vor crește taxele și nici nu vor fi introduse altele noi.

​Rata de infectare cu Covid-19, în creștere. Vezi situația...

Rata de infectare cu Covid-19 este în creștere atât în București, cât și în mai multe județe din țară.

4.064 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de...

4.064 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore.

Cel mai tânăr român se imunizează astăzi contra Covid-19....

Cel mai tânăr român se imunizează contra Covid-19. Este vorba de un adolescent de 16 ani și trei luni, programat sâmbătă la vaccinare.

Rafila: Numărul infecțiilor cu coronavirus va crește. E posibil...

Numărul infecțiilor cu coronavirus va crește. Alexandru Rafila susține că este posibil să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi.

Ministrul Muncii: Orice angajat din România va putea lucra...

Orice angajat din România va putea să lucreze, fie în sistemul privat fie în sistemul public, până la vârsta de 70 de ani dacă...