17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSesizarea președintelui Iohannis pe legea educației sanitare, discutată la CCR

Sesizarea președintelui Iohannis pe legea educației sanitare, discutată la CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) discută, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ care modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Pe 24 iunie, şeful statului a trimis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra actului normativ care modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Legea prevede că în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Ce prevede legea

Educația sexuală se va face doar cu acordul lor, în cadrul unor programe speciale din școli. În paralel, rămân și cursurile opționale pentru elevi, privind educația pentru sănătate. Și pentru acestea, părinții trebuie să-și dea acordul, privind informațiile pe care le primesc cei mici. Legea adoptată în Parlament prevede, însă, și schimbarea noțiunii, din educație sexuală, în educație sanitară.

Încă din primele clase, copiii ar trebui să învețe corpul uman și din ce e format el. În clasele a treia și a patra, programa școlară arată că elevii ar trebui să afle ce presupune igiena intimă și cum ar trebui să se ferească de boli.

Abia din clasa a cincea până în clasa a opta vor primi anumite noțiuni de educație sexuală, cum să aibă un comportament igienic, cum să se poarte cu o altă persoană, care sunt atingerile nepermise și cum să se protejeze în fața unei boli cu transmitere sexuală sau în fața unei sarcini nedorite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS