16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNorvegia: Extremistul Anders Breivik a depus cerere de eliberare condiționată

Norvegia: Extremistul Anders Breivik a depus cerere de eliberare condiționată

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în 2011, vrea să fie eliberat condiționat, a anunţat avocatul acestuia astăzi, scrie hotnews, citând presa neorvegiană.

Breivik se plânge de izolarea sa din închisoare, fiind încarcerat separat de ceilalți deținuți, și va acționa din nou în instanță statul norvegian pentru a protesta față de condițiile de detenție, a mai anunțat Øystein Storrvik, avocatul criminalului.

La vânătoare de oameni

La 22 iulie 2011, Breivik a detonat o mașină-capcană în apropierea clădirilor guvernamentale din Oslo, ucigând opt oameni. Câteva ore mai târziu, s-a deplasat pe insula Utøya, unde se desfășura o tabără a Partidului Muncitoresc, și a deschis focul asupra tinerilor prezenți, împușcând mortal 69 de persoane.

Extremistul a fost condamnat în 2012 la sentința maximă posibilă în Norvegia, 21 de ani de închisoare, însă sub o prevedere specială a legislației norvegiene acesta ar putea rămâne încarcerat pe termen nedefinit.

„Am depus o cerere pentru eliberare condiționată în numele său”, a declarat avocatul acestuia pentru ziarul Verdens Gang, precizând că clientul său are dreptul să ceară acest lucru la sfârșitul sentinței minime prevăzute de lege pentru o infracțiune, în cazul lui Breivik fiind vorba de zece ani.

Mai multe procese cu statul

Acesta a adăugat că Breivik intenționează să formuleze o plângere împotriva statului norvegian din cauza „perioadei lungi de izolare“ petrecute în închisoare. Nu este prima dată când criminalul dă în judecată autoritățile norvegiene.

În 2016 a câștigat în primă instanță un proces împotriva statului norvegian pentru aplicarea de „tratamente inumane și degradante“ și încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, dar decizia a fost întoarsă de o curte superioară.

În închisoarea din Skien unde este încarcerat, Breivik beneficiază de trei celule de peste 10 metri pătrați fiecare, echipate cu televizor și jocuri video, DVD player, calculator (fără conexiune la internet) și aparate de fitness.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS