16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCând trecem la ora de iarnă în acest an

Când trecem la ora de iarnă în acest an

Anul acesta, pe data de 24 spre 25 octombrie se va face trecerea la ora de iarnă. Aceasta este considerată ora standard. Ora locală 4.00 AM va deveni ora locală 3.00 AM.

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa. În felul acesta, statele membre au libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. Ar urma ca, începând din anul 2021, în Uniunea Europeană să se renunţe la schimbarea orei în funcție de sezon, potrivit gandul.ro.

Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care hotărăsc să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face ultima modificare în ultima duminică din octombrie 2021.

Specialiștii au evidențiat efectele negative ale schimbării sezoniere a orei

Specialiștii au evidențiat de-a lungul timpului efectele negative ale schimbării sezoniere a orei. Printre acestea se numără insomina, starea de oboseală, durerea de cap și anxietatea.
„Noi funcționăm după lumina solară și, în momentul în care se scurtează ziua, ne simțim mai obosiți sau chiar avem deficit de atenție“, spune psihologul Lorena Diaconescu.

Specialiștii recomandă mișcare și alimentație sănătoasă

„Trecerea la ora de iarnă şi schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. Deşi este un proces care în situaţii normale necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare, de maximum o săptămână. Este important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică susţinută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt“, a declarat medicul Corina Zugravu.

„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult. Cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici, adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS