21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia începe testarea serviciului „pasarela de interoperabilitate” destinat aplicațiilor naționale de depistare a contacților și de avertizare

Comisia începe testarea serviciului „pasarela de interoperabilitate” destinat aplicațiilor naționale de depistare a contacților și de avertizare

Pentru a exploata pe deplin potențialul de a întrerupe lanțul de infectare cu coronavirus și de a salva vieți pe care îl au aplicațiile mobile de depistare a contacților apropiați și de avertizare, Comisia instituie serviciul „pasarela de interoperabilitate”, care conectează aplicațiile naționale din întreaga UE. Astăzi am atins un jalon important, în contextul în care un grup de state membre încep testarea infrastructurii.

Comisia a demarat exerciții de testare între serverele back-end ale aplicațiilor oficiale ale Republicii Cehe, Danemarcei, Germaniei, Irlandei, Italiei și Letoniei și un server-pasarelă nou-înființat.

În lupta împotriva coronavirusului, majoritatea statelor membre au lansat sau prevăd să lanseze o aplicație națională de depistare a contacților și de avertizare. Instituirea de către Comisie a pasarelei de interoperabilitate respectă acordul statelor membre cu privire la specificațiile tehnice, pentru a oferi o soluție europeană care să asigure schimburi de informații sigure între serverele back-end ale aplicațiilor naționale de depistare a contacților și de avertizare, pe baza unei arhitecturi descentralizate. Pasarela de interoperabilitate conectează aproape toate aplicațiile de acest tip lansate în UE.

Infrastructură digitală

Pasarela de interoperabilitate este o infrastructură digitală care asigură comunicarea de informații între serverele back-end ale aplicațiilor naționale și va garanta faptul că aceste aplicații vor funcționa fără probleme și la nivel transfrontalier. Prin urmare, utilizatorii vor trebui să instaleze o singură aplicație și vor putea, în continuare, să raporteze un test pozitiv sau să primească o alertă, chiar și atunci când călătoresc în străinătate.

Pasarela va primi și va transmite în mod eficace identificatorii arbitrari între aplicațiile naționale pentru a reduce la minimum cantitatea de date transferate și a reduce, astfel, consumul de date al utilizatorilor. Pasarela nu va trata nicio altă informație în afară de cheile arbitrare, generate de aplicațiile naționale. Informațiile care fac obiectul schimburilor sunt pseudonimizate, criptate, reduse la minimum și stocate numai atât timp cât este necesar pentru depistarea infecțiilor. Pasarela nu permite identificarea persoanelor fizice.

Aceasta este concepută și creată de T-Systems și SAP și va fi exploatată de centrul de date al Comisiei din Luxemburg. După testare, aceasta va începe să fie operațională în luna octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS