16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCarnea de porc din Germania, interzisă pe pieţele asiatice

Carnea de porc din Germania, interzisă pe pieţele asiatice

Japonia, China şi Coreea de Sud au anunţat suspendarea importurilor de carne de porc din Germania, după descoperirea unui caz de pestă porcină africană în această ţară, fapt ce ameninţă un sector foarte dependent de pieţele asiatice, scrie agerpres, citând AFP.

Virusul pestei porcine africane, inofensiv pentru om, dar fatal pentru porcine, a fost descoperit săptămâna trecută la o carcasă de mistreţ în regiunea Brandenburg (estul Germaniei), în apropiere de frontiera cu Polonia.

Între timp China, Coreea de Sud, iar astăzi şi Japonia au anunţat că nu mai doresc să importe carne de porc din Germania.

Închiderea acestor pieţe, cărora le este destinat un sfert din exporturile Germaniei de carne de porc, constituie un „motiv de profundă îngrijorare“ pentru fermierii germani, a subliniat astăzi sindicatul agricol DBV.

Pierderi de miliarde de euro

Germania produce anual aproape cinci milioane de tone de carne de porc, din care jumătate ajunge pe piaţa externă. China este cel mai important debuşeu, exceptând Uniunea Europeană, fiind destinaţia a 17% din exporturi. Coreea de Sud reprezintă 4% din exporturile germane de carne de porc, iar Japonia 3%.

Veniturile pierdute ar putea să se ridice la miliarde de euro dacă suspendarea importurilor se va prelungi, avertizează DBV. Aceasta ar reprezenta o lovitură dură pentru un sector care se confruntă deja cu o neîncredere crescută din partea germanilor cu privire la metodele de lucru. Condiţiile de viaţă ale animalelor din crescătoriile intensive fac obiectul unor numeroase critici.
De asemenea, numeroasele cazuri de infecţie cu coronavirus în abatoare au scos la lumină condiţiile proaste de lucru ale salariaţilor din abatoare.

Potrivit cifrelor oficiale, consumul de carne în Germania a scăzut cu 2,3% între 2018 şi 2019.

Pentru a evita criza economică, organizaţiile crescătorilor cer guvernului să negocieze astfel încât „regiunile care nu sunt afectate de pestă să poată în continuare să exporte“, a declarat secretarul general al DBV, Bernhard Krüsken.

„Suntem în discuţii cu aceste ţări“, a declarat astăzi un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Agriculturii, care a calificat poziţia Chinei ca fiind „foarte dură“, cu atât mai mult cu cât niciun nou caz de pestă porcină africană nu a mai fost detectat începând de joi în Germania. „Trebuie subliniat, de asemenea, că efectivele de porci domestici din Germania nu sunt afectate de maladie“, a insistat purtătorul de cuvânt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS