9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtentatele de la 11 septembrie din SUA, comemorate prin evenimente restrânse

Atentatele de la 11 septembrie din SUA, comemorate prin evenimente restrânse

Statele Unite ale Americii comemorează astăzi atentatele de la 11 septembrie 2001 prin evenimente restrânse din cauza epidemiei de coronavirus. Acestea s-au soldat cu aproape 3.000 de morţi, potrivit Reuters.

Noaptea trecută, pe cerul New Yorkului au fost proiectate fascicule de lumină de la locul unde se aflau cele două turnuri gemene ale World Trade Center, prăbuşite după ce au fost lovite de avioane deturnate. Un fascicul similar a pornit de la Pentagon, clădirea de lângă Washington a Departamentului Apărării, de asemenea atacată de terorişti în 2001.

Donald Trump urma să marcheze data la Shanksville în statul Pennsylvania

Preşedintele Donald Trump urma să marcheze data la Shanksville în statul Pennsylvania, în locul unde s-a prăbuşit unul dintre cele patru avioane deturnate de teroriştii Al-Qaeda, după ce pasagerii au încercat să preia controlul.
Drapelele americane vor fi în bernă, inclusiv la Casa Albă. La New York, vor fi trase clopotele în amintirea morţilor.

Joe Biden s-a aflat la New York, de unde va ajunge şi în Pennsylvania

Fostul vicepreşedinte Joe Biden, candidatul Partidului Democrat la preşedinţie, s-a aflat la New York, de unde va ajunge şi în Pennsylvania. Alături de el, vicepreşedintele Mike Pence şi guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo – toţi purtând măşti – au mers la complexul World Trade Center. Biden şi Pence s-au salutat păstrând distanţa, prin atingerea coatelor.
La ceremonia de la locul atentatului au asistat circa 200 de oameni. S-au citit cu voce tare numele victimelor, iar Biden i-a prezentat condoleanţe unei femei din mulţime care plângea.

Atacurile Al-Qaeda au fost cele mai sângeroase de pe teritorul american

Atacurile Al-Qaeda au fost cele mai sângeroase de pe teritorul american, în întreaga istorie. Cu toate acestea, epidemia de coronavirus, cu peste 190.000 de morţi, pune în umbră comemorarea, în special la New York, unul din oraşele cel mai grav afectate.

Multe dintre evenimentele comemorative obişnuite în ultimii ani, cum ar fi citirea de către mulţimi a numelor victimelor, au fost reduse ca amploare, inclusiv prin utilizarea unor înregistrări. Se aşteaptă mai puţine discursuri, iar unele ceremonii se vor desfăşura strict în cadru familial.

După atentatele de la 11 septembrie, Statele Unite au invadat Afganistanul, iar ulterior Irakul; în ambele ţări se află încă trupe americane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS