21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChioşcurile demolate, ruine uitate de autorităţi

Chioşcurile demolate, ruine uitate de autorităţi

Chioşcurile demolate sunt istorie, dar ruinele lor încă persistă. Au trecut opt – nouă ani de când zeci şi zeci de chioşcuri din Craiova au fost puse la pământ de administraţia locală de la acel moment. Mulţi craioveni şi-au pierdut singuara sursă de venituri, la acea dată. Acţiunea declanşată în 2012 de primărie a iscat un adevărat scandal care s-a încheiat cu decapitarea prefectului de Dolj.


Mulţi ani la rând în Craiova, la fiecare colţ de stradă şi pe marile bulevarde s-au văzut resturile construcţiilor demolate în perioada anilor 2012-2013. Între timp, unele au fost acoperite cu asfalt, altele amenajate în spaţii verzi. Curios este că în locul unora dintre chioşcurile demolate au apărut între timp tot chioşcuri. Altele, fie că sunt pe domeniul public sau privat al oraşului, au fost lăsate de izbelişte.
Cu toate acestea şi azi se mai păstrează, în unele locuri, resturile fostelor construcţii. Urme de gresie, fier beton şi rămăşiţe de pereţi demolaţi mai zac încă la câte un colţ de stradă, amintind de perioada chioşcariadei.

Rămăşiţele unui chioşc demolat de pe strada Petre Ispirescu/foto: Claudiu Tudor

Cu ruina-n bulevard

Un exemplu în acest sens îl întâlneşti chiar pe unul dintre marile bulevarde ale oraşului, respectiva Calea Bucureşti. În apropierea Facultăţii de Mecanică „tronează” urmele unor vechi chioşcuri rase în perioada anilor 2012-2013 de administraţia locală craioveană.
La intersecţia bulevardului cu strada Petre Ispirescu în zona învecinată trotuarului, urmele a două foste chioşcuri se văd încă şi azi. Gresia cu care a fost pavat interiorul celor două spaţii comerciale, treptele de la intrare şi ţevile de fier beton care probabil au servit drept stâlpi de susţinere sunt intacte.
Nici măcar când s-a asfaltat trotuarul, resturile construcţiilor nu au fost înlăturate, au fost doar ocolite.
Unul are ieşire înspre marele bulevard al oraşului, cel de-al doilea pe strada Petre Ispirescu. Ambele străzi sunt intens circulate, dar autorităţile nu par deranjate de existenţa acestor ruine.

Chioşc demolat/foto: Claudiu Tudor


„Resturile rămase în urma demolării chioşcurilor sunt aici de pe vremea fostului primar. Chioşcurile au fost date jos şi în urmă a rămas mizeria. Nimeni nu face nimic. Nu ştiu dacă este domeniu public sau este proprietate privată. Orice ar fi cineva trebuie să ia măsuri. Suntem într-o zonă centralăa Craiovei. Este unul din marile bulevarde ale oraşului şi ţii molozul ăsta aici ? Eu locuiesc în zonă şi am mai sunat şi la telefonul cetăţeanului. Nici un rezultat. A ajuns o groapă de gunoi la colţ de stradă, că lumea trece şi aruncă te miri ce”,

spune craioveanul Teodor Florescu.

„Vom pune altceva în loc”

De la primărie numai de bine, s-ar putea spune judecând după cele spuse de reprezentanţi ai adminsitraţiei locale.

„Problema chioşcurilor nu intră în atribuţiile Direcţiei pe care o coordonez. Eu pot spune că acolo, unde am avut asfel de locuri rămase în urma demolării unor chioşcuri am amenajat fie spaţii verzi sau trotuare. Aşa am procedat, de exemplu pe bulevardul Olteniei”,

a precizat Delia Ciucă, director executiv în cadrul Primăriei Craiova.

Chioşcurile demolate, ruinele Craiovei-foto: Claudiu Tudor


Mult mai promiţătoare este versiunea viceprimarului Craiovei.

„Ştiu zona. Cu siguranţă vom pune altceva în loc. Nu rămâne aşa. Trebuie verificat dacă acolo este domeniul public sau este un teren proprietate privată”,

spune viceprimarul Craiovei , Stelian Bărăgan.

Chioşcuri rase de primărie

În perioada anilor 2012-2014 zeci şi zeci chioşcuri din Craiova au fost demolate. Demolările au curs pe bandă rulantă până la eliberarea domeniului public şi privat al municipiului Craiova de toate construcţiile care au erau considerat a fi realizate fără forme legale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS