6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocurile de joacă - oficial închise, neoficial pline de copii

Locurile de joacă – oficial închise, neoficial pline de copii

Locurile de joacă din Craiova, precum şi cele din întreaga ţară sunt oficial închise încă din luna martie a.c. Neoficial ele sunt invadate de copii şi adulţi care încalcă deopotrivă regulile impuse încă din perioada stării de urgenţă.

Închiderea locurilor de joacă a fost prelungită şi în starea de alertă. Poliţia a pus sigilii şi benzi pentru ai atenţiona pe craioveni că pătrunderea în locurile de joacă este interzisă.

„Locurile de joacă sunt oficial închise. A fost o măsură dată la nivel local de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. Ulterior s-a luat o decizie în acest sens şi la nivel naţional. În concluzie , Locurile de joacă din Craiova nu sunt deschise publicului”,

a precizat Marina Andronache, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.

Loc de joacă

Acum, după şase luni spaţiile de joacă sunt oficial tot închise, dar pline de copii doritori de joc şi mişcare.
Cu mic cu mare părinţi, bunici şi micuţi merg zilnic în locurile destinate copiilor. În ciuda faptului că aceste spaţii sunt în continuare închise potrivit deciziei Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, ele sunt pline zilnic cu copii. Benzile care atenţionează că este interzisă pătrundere în aceste locuri au fost rupte. Masca este destul de rar folosită şi nici urmă de distanţare socială. Astfel că, părinți și copii deopotrivă încălcat una dintre recomandările esențiale ale autorităților – aceea de a nu pătrunde în spaţiile de joacă.

Aglomerație pe fiecare metru pătrat.

Poliţia, fie că este naţională sau locală are obligaţia conform normelor stării de alertă să interzică accesul în spațiile de joacă și chiar să amendeze intrușii cu cel puțin 500 de lei. Acest lucru însă nu se întâmplă.
Prin urmare la locurile de joacă din oraş este joc și voie bună, dar și multă nepăsare. Nici urmă de distanțare socială. Dimpotrivă, aglomerație pe fiecare metru pătrat. Situația este trasă la indigo în toate cartierele oraşului, deși accesul în spațiile de joacă este interzis.
În aproape tot oraşul, cei mici folosesc locurile de joacă sub ochii părinților. Se întâmplă în multe parcuri mari sau mai mici, printre blocuri. Rar vezi un echipaj de poliţie care să-i atenţioneze pe adulţi.

Închise de formă

Loc de joacă

În fapt, decizia de închidere a locurilor de joacă este la acest moment mai mult de formă. Chiar dacă nu pătrund în zona destinată locurilor de joacă, adulţii şi copiii se întâlnesc, fără să ţină seama de regulile de recomandare, în apropierea acestora. De asemenea se întâlnesc în parcurile şi spaţiile verzi din apropierea blocurilor. Către seară, multe dintre locurile de joacă devin și spații destinate șprițului de cartier, de tocat seminţe şi fumat.

„Au luat această măsură, dar unde să mergi cu copilul. El simte nevoia să se joace cu alţi micuţi de vârsta lui. Aşa, îl ţii în casă. Autorităţile trebuie să renunţe la această măsură. Mai este puţin şi începe şcoala, atunci ce mai facem? Să spunem că nu intri în spaţiul de joacă. Stăm în faţa blocului, vin şi alţii copii şi tot se întâlnesc. Mai bine, ar pune mâna să cureţe locurile de joacă, să dezinfecteze toboganele, leagănele. Le este mai uşor să pună benzi”,

spune cu supărare o mămică, afaltă cu copilul la un loc de joacă din cartierul Brazda lui Novac.

Loc de joacă în cartierul Brazda lui Novac


Chiar dacă nu îşi ducă micuţii la locurile de joacă, părinţii spun că este greu să-i ţină departe de alţi copii.

„Este o măsură absurdă. Am ajuns să stăm cu copiii prin parcarea blocului. Nu poţi să-i ţii departe unul de altul. De asta îi scoţi la joacă, să se întâlnească şi cu alţi copii. Noi îi ferim cât putem. Îi dăm pe mânuţe cu gel dezinfectant, îi ştergem cu şerveţele umede. Nu poţi să-i ţii la nesfârşit închişi în casă. Nu poţi să nu-l laşi se se întâlnească, să se joace cu alţi copii. Peste două săptămâni, nepoţica merge la grădiniţă. Tuturor ne este teamă, mai ales pentru cei mici, dar îi protejăm cât putem, spune o bunică din cartierul Rovine.

Mămicile trase de mână de poliţie

Poliţia este singura în măsură să-i tragă de mânecă pe adulţii care nu respectă regulile impuse în perioada stării de alertă.


” Permanent sunt desfăşurate acţiuni în ceea ce priveşte respectarea măsurilor impuse în această perioada de alerta. Atunci când constatăm încălcarea prevederilor legale şi în funcţie de natura acestora aplicăm sancţiunile corespunzătoare. S-au aplicat amenzi, dar când vine vorba despre părinţi şi copii şi nu persoane cu apucături infracţionale sunt suficiente doar avertizările Atâta timp cât normele sunt în vigoare , ele trtebuie respectate”, a declarat Cosmin Grădinaru, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS